Lördag den 21 september, en vecka innan bokmässan i Göteborg, hålls Angereds bokmässa för andra året i rad. Det var när den högerextrema tidningen ”Nya tider” släpptes in på Göteborgs bokmässa år 2017 som idén att starta Angereds bokmässa föddes.

José Romero som är poet, vaktmästare och ordförande i Fastighets avdelning i Angered ville skapa en ny mötesplats för litteratur, där alla kan känna sig trygga att delta. 

– Det var en direkt respons på att den högerextrema tidningen ”Nya tider” släpptes in på bokmässan i Göteborg. Vi måste bygga ett samhälle där alla människor är lika värda och där alla har möjlighet att ta del av kultur. Kultur är en rättighet, ett behov, och ett sätt att få makt över berättelsen om sig själv, säger han. 

Succé för bokmässan i Angered: ”Vi kommer tillbaka i höst”

Nyheter

Större fokus på barn- och ungdomslitteratur

Och efterfrågan var stor, på premiären förra året besökte 3800 personer Angereds bokmässa under en dag. I februari beslutades att Angereds bokmässa ska återkomma i en andra upplaga. I år ligger större fokus på barn- och ungdomslitteratur. 

– Vi kommer att ha flera barnboksförfattare som deltar så att även barnen ska få möta sina författare i verkligheten. Vi satsar också på ungdomspoesi. Det känns extra viktigt eftersom poesitävlingen ”Ortens bästa poeter” fick lägga ner förra året av ekonomiska skäl. Kulturen är så viktig för att ge unga framtidstro. Jag vill att den unga generationen ska hitta sin röst, säger José Romero. 

Gratis inträde även i år

Liksom förra året har Angereds bokmässa gratis inträde och de första 300 besökarna får en biljett till Göteborgs bokmässa.  José Romero berättar att det är en viktigt princip att inträdet är gratis, men att Angereds bokmässa görs med knappa resurser. 

– Alla ska kunna delta, oavsett plånbok. Men politikerna satsar inte tillräckligt på kulturarrangemang i förorten. Det finns väldigt mycket bra litteratur som skrivs i förorten och som behöver en större spridning, säger José Romero.

Panelsamtal på Angereds bokmässa 2018 med Alexandra Pascalidou, Nabila Abdul Fattah, Zhiwar Rashid och José Romero.

Kommer arbetarna till Angereds bokmässa i år? 

– Det hoppas jag. Vi är mer tillgängliga än Göteborgs bokmässa eftersom vi har gratis inträde. Men jag vill poängtera att vi inte är konkurrenter, vi har ett bra samarbete med bokmässan. Fast vi är mindre och har ett större hjärta, säger José Romero och skrattar. 

Vad ser du mest fram emot?

– Jag ser fram emot att det ska bli många spännande möten. Förra året hade vi runt 40 bokbord, i år är det nästan 70. Jag är också stolt över att vi har en mångfald av språk representerade och en majoritet av kvinnliga författare som tar plats på scenen.  

Angereds bokmässa 2019

Angereds bokmässa 2019 hålls lördag den 21 september på Kulturhuset Blå Stället i Angered. Några av årets gäster är:

Athena Farrokhzad, poet som 2013 debuterade med boken ”Vitsvit”, som översatts till många språk och blivit teater. I år kommer hennes tredje bok ”I rörelse” på Albert Bonniers Förlag. 

Jila Mossaed, författare, poet och nyinvald ledamot i Svenska Akademien. 1997 debuterade Mossaed på svenska med diktsamlingen ”Månen och den eviga kon”. 2018 kom hennes senaste diktsamling ”Vad jag saknades här”.

Melody Farshin, debuterade som ståpuppkomiker 2008. I september 2018 debuterade hon med ungdomsromanen ”Mizeria”.

Meri Alarcón, författare till barnböckerna ”Kyllikki” och ”Kyllikki och våren”, berättar om representation och minoritetsspråket meänkieli i barnböcker, samt läser högt ur sin egen bok ”Kyllikki”.

Amalia Alvarez, serietecknare och författare. Hon har bland annat publicerat de trespråkiga serieböckerna ”Fem papperslösa kvinnors historier”, som blev belönad med Stora läsarpriset för Årets tecknade serie 2013. 

Hela programmet kan du läsa här.