Över 30 miljoner kronor saknas i pensionsinbetalningar för städare på privata entreprenadfirmor. Fackets egen granskning av städföretag med hängavtal hade knappt kommit i gång förrän skandalen var ett faktum.

Ett företags fusk: 5,4 miljoner kronor

Vilka företag som fuskat och hur många städare som drabbats är ännu inte offentligt, men det vi vet är att det har upptäckts stora fel på ett hundratal företag.

Det här med pensionen är ett orosmoln för de flesta.

Det här med pensionen är ett orosmoln för de flesta. För alla med låga löner gnager vetskapen om att pensionen kommer bli ännu lägre och svår att klara sig på. För alla med tunga jobb är käcka budskap om att jobba till 75 snarare ett slag i ansiktet än en faktisk möjlighet. För alla med ofrivilliga deltidsanställningar är tipsen att jobba lite mer snarare en ouppnåelig dröm än ett val som står till buds.

Tur då att det finns tjänstepension, tänker väl många. En kollektivavtalad pension som plussar på och faktiskt gör stor skillnad som pensionär.

Företag som fuskar har goda chanser att komma undan

Men eftersom pensionssystemet inte bara är ihåligt utan också krångligt är det många som inte orkar hålla koll på sina pensionsinbetalningar. Företag som fuskar med sina inbetalningar till avtalspensionen har därför goda chanser att komma undan.

Det här är jätteallvarligt för dem som drabbas. I en artikel som Fastighetsfolket skrev i våras förklarade en expert på Fora att tappet i pension kan bli stort.

Fora sköter arbetarnas pensioner

Fora förvaltar pensionspengarna för arbetare. Det gäller dem som har avtalspension enligt Avtalspension SAF-LO.

I synnerhet gäller det unga, eftersom deras pensionspengar skulle hinna förräntas under lång tid. Pensionsexperten räknade med att en person i 25-30-årsåldern, som tjänar 24 000 kronor i månaden, går miste om 65 000 kronor i pensionsavsättning om den inte får pensionspremien inbetald under en femårsperiod.

Det låter kanske inte så mycket, men med räntapåränta-effekt skulle det kunna betyda mellan en femhundring och en tusenlapp mindre i plånboken som pensionär. Det är pengar som skulle göra stor skillnad när hyra och mat ska betalas.

Hur kan då detta ske?

Från städbranschen hör vi ofta att de kämpar med tajta upphandlingar till lägsta pris. Prissättningen gör det svårt att upprätthålla kvalitet, goda arbetsvillkor för de anställda och schyssta löner. Men att fuska sig förbi sitt ansvar som arbetsgivare får inte vara lösningen.

Att runda avtalet genom att inte betala in tjänstepension är därför ett stort svek.

Kollektivavtalet är signalen till arbetstagare att företaget är seriöst. Att jobba där det finns kollektivavtal anses lite tryggare och bättre. Och det med rätta, eftersom företaget har tagit i hand med facket om vilka spelregler som ska gälla. Att runda avtalet genom att inte betala in pensionspremien är därför ett stort svek. Det är såklart superbra att fackförbunden avslöjar felen, men det är helt sjukt att moralen hos vissa företag inte är högre.

Nu måste de fuskande arbetsgivarna städa upp sin smutsiga byk och sätta in de saknade pensionspengarna. De måste också kunna garantera sina anställda att de kommer att sköta sina åtaganden i framtiden. Allt annat vore en skam.