Sedan mitten av november har postanställda i Finland strejkat mot försämrade villkor. Nu utvidgas strejken samtidigt som flera andra fackförbund går ut i sympatistrejk. Det finländska sjömansfacket är ett av de fackförbund som går ut i strejk, vilket gör att fartyg med finsk flagg eller hemmahamn påverkas.

Kan tvingas ta ut kompensationsledighet

För färjebolaget Tallink Silja innebär det att färjor kan ställas in från och med i morgon, om inte konflikten löses innan dess. Det riskerar att påverka de runt 200 städare som är anställda av städbolaget N-clean och som städar Tallinks färjor i Sverige. Om det uppstår brist på arbetsuppgifter kan anställda tvingas ta ut kompensationsledighet eller tjänstledighet, säger Merja Alatalo, affärsområdeschef på N- Clean.

– De städare vars färjor eventuellt ställs in kommer att kunna arbeta extra på de fartyg som är i trafik. Men om vi inte har tillräckligt med arbetsuppgifter kan det bli så att en del av städarna tvingas ta ut kompensationsledighet. Vi permitterar inte utan vi har ett system med kompensationstimmar som kan tas ut vid inställda avgångar. Det är enligt vårt lokala avtal med Fastighets, säger Merja Alatalo.

Jari Visshed.

Jari Visshed är Fastighets tredje ordförande. Han säger att Fastighets ska undersöka det lokala avtal som ska finnas med städbolaget.

– I regel ska den anställda ha stort inflytande över när kompensationsledighet ska tas ut, och enligt min mening ska det inte påverkas av yttre omständigheter på det sättet. Men vi får undersöka det lokala avtalet vidare, säger Jari Visshed.

Städare anställda på Solreneriet arbetar som vanligt

Viking Line har under måndagen ställt in fyra avgångar på rutten mellan Stockholm och Åbo. Fyra avgångar ställs också in mellan Kapellskär och Mariehamn medan två avgångar ställs in på rutten Stockholm-Helsingfors. De städare som arbetar på Viking Lines färjor kommer inte att påverkas negativt, enligt Solreneriets vd Tina Wessman Hellstadius.

– De har inga båtar att städa. Men det påverkar ju inte medarbetarna mer än så. De går på sina scheman, och vi tittar på om de kan arbeta på andra städobjekt under tiden. Lönen påverkas förstås inte. Men vi kommer ju självklart inte ringa in extra medarbetare än de som redan är schemalagda, säger Tina Wessman Hellstadius.

Poststrejken handlar om försämrade villkor för postanställda i Finland. Den mest infekterade frågan rör de runt 700 paketsorterare, som Posten i höstas flyttade över till dotterbolaget Posti Palvelut, vilket medförde att de kom att hamna under ett för arbetstagarna sämre kollektivavtal.

Uppdatering: Under onsdagsförmiddagen den 27 november avblåstes strejken såväl för de postanställda samt de sympatistrejkande inom andra förbund. För facket PAU är överenskommelsen som nåtts med arbetsgivare en seger då de cirka 700 paketsorterarna slipper byta kollektivavtal, vilket skulle ha betytt sänkta löner.