Karlstad, Östersund, Nyköping. Fastighetsklubbar bildas eller återuppstår runt om i landet. När Riksbyggens koncernklubb hade årsmöte förra året fanns det 12 lokala klubbar.

Turné gav resultat

Under 2019 besökte koncernfackets ordförande Jimmy Winge och sekreterare Nils-Eric Ekengren arbetsplatser på ett tiotal orter för att uppmana till fackligt engagemang.

Årsmöte för Fastighets på Riksbyggen

När det var dags för årsmöte igen i början av februari fanns det 25 klubbar eller arbetsplatser med ombud.

–Att vi har gjort en turné på arbetsplatser runt om i landet har haft en väldig effekt. Det har sått ett jättefrö, även där det fackliga arbetet ännu inte kommit igång, säger koncernfackets ordförande Jimmy Winge.

Bättre med lokala förhandlare

De lokala klubbarna sköter nu förhandlingarna på företaget på flera håll. Det är en styrka, säger Folke Lindskog från en av de färska klubbarna, MO Halland.

–Vi är mer insatta i verksamheten och det blir en bättre förhandling. Det är också bra att vi får mer insyn, säger klubbordförande Folke Lindskog.

Medlemmar på Riksbyggen 900 av 1700 kollektivare

Man kan inte bara kräva av andra att lösa problem, som klubb får man också fixa det själva

Leif Linde, avgående vd Riksbyggen

Att den fackliga styrkan ökar på Riksbyggen är inget som skrämt bolagets avgående vd Leif Linde, tvärtom. När han besöker koncernfackets årsmöte betonar han fördelen med lokala fackrepresentanter. Han passar på att dra paralleller till sitt eget yrkesliv, som började inom pappersindustrin i Grums och där hans egen fackliga bana tog fart.

–Jag tycker ni gör helt rätt. Man kan inte bara kräva av andra att lösa problem, som klubb får man också fixa det själva. Aktiva klubbar är också bra för företaget. Det blir en mycket bättre dialog än om det kommer in en ombudsman, säger Leif Linde.

Förhandlingsklimatet är bättre

Den positiva grundinställningen från företagsledningen har underlättat för Fastighets förtroendevalda, säger Jimmy Winge.

Årsmöte för Fastighets på Riksbyggen med Leif Linde som gäst.

–Det har blivit stor skillnad i förhandlingsklimat på företaget, säger Jimmy Winge.

När det centrala Fastigoavtalet är framförhandlat kommer förhandlingsklimatet på Riksbyggen att provtryckas i de lokala löneförhandlingarna. Men först stundar årsmöten på lokal nivå. Klubben i Halland kommer ha sitt första årsmöte efter bildandet i maj 2019.

– Vi försöker få in personer i styrelsen så att vi får en bredd i området, så att vi finns i Varberg, Falkenberg och Halmstad, berättar Folke Lindskog.

Vi skulle kunna bli dubbelt så många. Men det finns ett visst motstånd

Folke Lindskog, Fastighets

Klubben har än så länge ett femtontal medlemmar.

–Vi skulle kunna bli dubbelt så många. Men det finns ett visst motstånd, många tycker att det är för dyrt att vara med, säger Folke Lindskog.

­–Vi försöker motivera kollegerna att vi blir starkare. Men också trycka på att man kan få bra utbildningar via facket, säger vice klubbordförande Annica Ginstmark.

Fastighets koncernklubbs nya styrelse

Ordförande: Jimmy Winge

Sekreterare: Nils-Eric Ekengren

Ordinarie ledamot: Mikael Noren

Ordinarie ledamot: Henrik Ryman

Ordinarie ledamot: Einar Juvonen

Ersättare: Jadranko Vukojevic

Ersättare: Örjan Kornstad

Ersättare: Linda Levin