Toppcheferna tjänar 78 gånger mer än Caroline
Näringslivets toppchefer drar ifrån. De tjänar i snitt 78 gånger så mycket som städaren Caroline Gustavsson i Katrineholm.
– Det är inte en jättedålig lön, så länge man inte vabbar förstås, säger hon.
Nyligen släpptes en rapport där LO-ekonomerna räknat fram hur inkomsterna ser ut för den svenska makteliten. Den genomsnittliga inkomsten för de 50 topp-vd:arna i rapporten var 22,82 miljoner kronor under 2018.
Lönegapet större än någonsin
Direktörerna ställs precis som varje år mot industriarbetare och nu går det 61 industriarbetarlöner på en topp-vd. Det är större skillnad än någonsin. Direktörerna tjänar också 70 gånger så mycket som en fastighetsskötare, skriver LO.
Städare nämns inte. Men om toppcheferna skulle mätas mot Caroline Gustavsson på Katrineholms städteknik så blir skillnaderna ännu större.
Hon och kollegerna går på kollektivavtalets lägstalön 23 312 kronor (Fastighets serviceentreprenadavtal med Almega).
Eftersom Caroline Gustavsson arbetat i yrket i fem år får hon branschvanetillägg i två steg, totalt 1000 kronor i månaden.
Det är ju inte speciellt jämställt
–Det är ju inte speciellt jämställt. Det är fel, men det är inget jag tänker mycket på, säger hon om löneskillnaderna mot de högst avlönade.
Vad tycker du om din egen lön?
– Vi är ju lågavlönade och jag kan tycka att vi snarare borde få ut som bruttolönen vi har. Vi sliter ju ut oss lite i förtid i det här jobbet. Men det är inte en jättedålig lön, så länge man inte vabbar förstås, säger hon och skrattar till.
I dag skulle Caroline städat trapphus på Stensättersgatan. I stället blev det en vabbdag. 8-åriga Alva har ont i halsen och har varit hos doktorn.
Caroline serverar kaffe och lirkar i Alva en kopp blåbärssoppa. 6-årige Alvin sitter bänkad framför en film i vardagsrummet.
Arbetsdagarna innehåller allt från kontorsstäd till trapphus, större arbetsplatser och hemstäd.
Det är hemstäd som Caroline brinner mest för.
–Det är det sociala jag gillar. Vi städar mest hos äldre och när de märker resultat blir de jättenöjda. De vill också ha någon att prata med och bjuder på fika. Vi försöker hinna, vi kallar det kundvård hos oss.
Städandet sliter på kroppen
Trapphusstädningen sliter mest på kroppen.
–Ryggen tar stryk. Jag har problem med en buktande disk och fick en medicinkur förra sommaren för att dämpa en inflammation. Jag skulle kanske egentligen behövt vara sjukskriven, men det var jag inte.
På ett tidigare städjobb fick hon både lägre lön och var tvungen att använda den egna bilen mellan uppdragen. Här är det bättre på många sätt, tycker hon.
–Jag stortrivs. Chefen är lyhörd och kamraterna jättebra.
Tre miljoner ska få ny lön
LO synat maktelitens inkomster sedan 1950. Årets rapport släpps i ett intensivt skede i årets avtalsrörelse, där närmare tre miljoner löntagare ska få ny lön.
Det är mycket magstarkt att arbetsgivarna vill växla ner löneökningstakten för vanligt folk
– Det är mycket magstarkt att arbetsgivarna vill växla ner löneökningstakten för vanligt folk, när makteliten och vd:arna på de svenska storföretagen fortsätter att dra ifrån mer och mer för varje år, säger Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande i LO.
På Postgatan i Göteborg har fastighetsskötaren Kenneth Viklund på SGS Studentbostäder också funderingar kring chefslönerna.
Att chefer i det privata näringslivet har hög lön har han inga större invändningar mot. Många har satsat på utbildning och har ett större ansvar än en arbetstagare, säger han.
det är ju bra om löneskillnaderna inte blir värre
–Men det är ju bra om löneskillnaderna inte blir värre. Och det där med ansvar kan man ju se att det inte funkar när det väl gäller. Vi på golvet får stå till svars om något går snett, men höga chefer brukar komma undan.
Att vd:arna på kommunala bostadsbolag drar in miljonlöner är han mer kritisk till.
–När det är skattebetalarnas pengar tycker jag att det är helt skevt. De brukar ju också ha mer förmåner än vi vanliga.
Tjänar över snittet
Han vill inte gärna berätta om sin egen lön, det är lite känsligt när det är individuell lönesättning, tycker han. Men han säger att han kom in på en bra nivå när han anställdes för 17 år sedan och har mer än snittet för fastighetsskötare (som är 27 800 kronor enligt SCB).
Att klubbordförande Roger Crossler för ett par år sedan lyckades få upp fastighetsskötarna i bolaget en nivå i Klassigo-klassificeringen är han nöjd med och det var en av anledningarna att han gick med i facket.
– Roger hade kämpat bra och jag ville visa solidaritet. Jag var väl tidigare lite som många andra, att jag tyckte att jag klarade mig ändå, säger Kenneth Viklund.
Det känns som att vi arbetare ska tiga still och vara glada för att vi har ett jobb
Ett annat skäl att vara med var att mycket rör sig åt fel håll i samhället , planerna på att ändra anställningsreglerna är ett exempel, säger han.
– Jag är politisk ateist, men med de högervindar som viner i samhället är det viktigt med en motvikt. Det känns som att vi arbetare ska tiga still och vara glada för att vi har ett jobb. Det är den breda bilden, men hos oss på SGS fungerar det bra.
Precis som Caroline Gustavsson i Katrineholm trivs Kenneth Viklund på jobbet. Att stiftelsen bygger nytt och köper upp fastigheter har märkts i en allt ökande arbetsbörda för fastighetsskötarna. Men nu har arbetsgruppen äntligen fått förstärkning med en tjänst till.
–Vi sa att nu går det inte längre, vi hinner inte. Arbetsgivarna lyssnade och det känns ju bra, säger han.
Ledighet en viktig fråga
Han har just avslutat en besiktning av en studentlägenhet. Nu står han utanför en krånglande garageport och inväntar en reparatör.
–Dagarna går fort, det kan uppstå lite av varje. Det är el, vvs och utemiljö och vi har mycket kontakt med studenterna. Jag trivs med det, det är ett väldigt omväxlande jobb, säger han.
Inför avtalsrörelsen är löneökning självklart i fokus.
jag tycker att man på vår stiftelse skulle kunna pröva sex timmars arbetsdag
– Lönerna behöver såklart bli högre. För egen del är annars arbetstiden viktig. Det är kanske en utopi för hela samhället, men jag tycker att man på vår stiftelse skulle kunna pröva sex timmars arbetsdag. Det skulle betyda mycket för mig som har små barn, det är hockeyträning och annat hela tiden, säger Kenneth Viklund.
De 50 högst avlönade direktörerna
Det som kallas den ekonomiska eliten i LO:s rapport består av 50 vd:ar inom näringslivet. Det är vd för bland annat ABB, Ikea, H&M, Nordea och Swedbank. Vd för Stena och fastighetskoncernen LE Lundbergs är också med på listan.
LE Lundbergs vd har en inkomst av tjänst på 8 357 369 kronor (inkomst inklusive kapitalinkomster 489 miljoner). Vd:n för Stena har en inkomst av tjänst på 11 679 125 kronor (sammanräknad inkomst 57 miljoner).
Totalt i rapporten synas inkomsterna för 200 personer, även politiker, arbetsmarknadens parter, högre chefer inom myndigheter och media är med.
LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson har en inkomst på 1 258 189 kronor. Fastighets ordförande Magnus Pettersson tjänar 854 003 kronor.