Upp till fem dagar kan coronaviruset överleva på hårda ytor utanför människokroppen, enligt en ny tysk studie. Det innebär att till exempel dörrhandtag kan bära på smittan, rapporterar TT.

Folkhälsomyndigheten kom nyligen med specifika råd till anställda på flygplatser. Men trots den nya forskningen uppger myndigheten att det inte är riskfyllt för personal att komma i kontakt med smittade ytor.

”Risk att smittas finns bara vid nära kontakt via hostningar och nysningar från någon som är sjuk av covid-19. Personalen riskerar inte att smittas i det dagliga arbetet med väskor, städning av lokaler, försäljning i affärer eller genom att ta i pass, boardingkort, biljetter eller sedlar”, skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida.

Transport har gjort anmälan

Myndigheten anser inte heller att anställda på flygplatser behöver använda sig av någon speciell skyddsutrustning på grund av coronaviruset. Men Transport har ändå gjort en 66a-anmälan till Arbetsmiljöverket angående bristande skyddsutrustning för dem som arbetar med catering på flygplanen från Kina för Gate Gourmet.

Jan Selin är huvudskyddsombud för Transport på företaget och är kritisk till att Folkhälsomyndigheten inte har skarpare råd gällande skyddskläder.

– Vi hade bara munskydd i början, och sådana har ju ingen verkan alls. I vår anmälan till Arbetsmiljöverket kräver vi att all personal som arbetar med catering på flygplan från riskområden ska ha skyddsutrustning. Jag är missnöjd med Folkhälsomyndighetens riktlinjer, och som skyddsombud vill jag ta minsta risk i beaktning, säger Jan Selin.  

”Behöver lita på myndigheterna”

Tomas Ljung är huvudskyddsombud för Fastighets på Samhall, som städar terminalerna. Han säger att han tycker att både Samhall och Swedavia som driver Arlanda går ut med bra och tydlig information och ständigt håller de anställda uppdaterade.

– Vi får hela tiden uppdateringar om läget. Just nu arbetar vi på som vanligt men företaget har informerat om att vi ska vara extra noga med handhygienen och med att sprita händerna. Men jag kan förstå om folk är oroliga. Samtidigt tänker jag att vi behöver lita på myndigheternas information, säger Tomas Ljung.

Så skyddar du dig mot coronaviruset

Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, före måltid, mathantering och efter ett toalettbesök. Handsprit kan vara ett alternativ när du inte har möjlighet till handtvätt.

Undvik att röra vid ansiktet eller ögon samt att undvika nära kontakt med sjuka människor.

Genom att hosta och nysa i armvecket eller i en pappersnäsduk hindrar du smitta från att spridas i din omgivning eller från att förorena dina händer.

Stanna hemma när du är sjuk för att undvika att smitta människor på bussen, ditt arbete eller där du är nära andra.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Magnus K Olsson är driftchef på Sodexo Arlanda. Han säger till Fastighetsfolket att Sodexos flygplanstädare följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Enligt honom arbetar flygplansstädarna på som vanligt, men företaget påminner ständigt sina anställda om att vara extra noga med de rutiner som finns.

– Våra flygplansstädare arbetar enligt våra vanliga rutiner för att undvika smitta. De ska använda handskar, sprita och tvätta händerna ofta. Vi har skaffat mer handsprit som städarna uppmanas använda oftare än vanligt. Vi har också bunkrat upp med engångsoveraller och skyddsmasker med filter, i det fall att Folkhälsomyndigheten skulle ändra sina råd, säger Magnus K Olsson.

Fastighets: Håller oss uppdaterade

Jima Loula som arbetar som flygplansstädare för Sodexo säger att det inte finns någon större oro bland hennes kollegor för att smittas av coronaviruset. Hon tror att det skulle vara obekvämt att arbeta i engångsoveraller ombord på flygplanen.

– Jag skulle inte kunna röra mig i de skyddskläderna. Det är jättetrångt på flygplanen, det går inte. Dessutom finns det en risk att bli smittad överallt, på tåg, bussar eller på ett café. Jag tror att min arbetsgivare skyddar oss på ett bra sätt med sina rutiner, säger hon.

Mohamad Elmarghichi
Mohamad Elmarghichi

Mohamad Elmarghichi är regionansvarig för Fastighets region Ost. Han berättar att de har haft kontakt med Transport angående 66a-anmälan om behovet av skyddsutrustning.

– Vi håller oss uppdaterade om hur det går med Transports anmälan. Om Arbetsmiljöverket anser att personal som går ombord på flygplanen behöver skyddsutrustning så kommer vi förstås att kräva det för våra medlemmar också, säger han.

Här kan du läsa Folkhälsomyndighetens riktlinjer till anställda på flygplatser.