Det var i vintras som städaren attackerades av en kvinnlig kollega efter att ha råkat använda hennes kaffekopp. Kollegan rev honom i nacken och ropade rasistiska tillmälen om att det är typiskt för muslimer att stjäla.

– Det var en väldigt speciell händelse. Mannen kom till mig på kontoret och visade skador som såg ut som stora klösmärken. Han berättade att en ung kvinnlig medarbetare hoppat på honom bakifrån och klöst honom i nacken, säger Jörgen Karlsson, ombudsman på Fastighets, region Syd.

Rasistiskt motiv

Mannen sprang ut till sin bil för att skydda sig. Kvinnan sprang då efter och började slå på bilen.

– Det var ett tydligt rasistiskt motiv. Hon kallade honom gris och sa att han var en lägre stående varelse, säger Jörgen Karlsson.

Trots detta var det mannen som fick skulden för händelsen. Han blev omedelbart avstängd från fortsatt arbete och arbetsgivaren meddelade att han avskedats.

– Arbetsgivaren var mycket upprörd. Han sa att det var mannen som hade misshandlat kvinnan, och att han därför var tvungen att agera med avsked. Men jag förstod direkt att det inte fanns grund för detta.

Jörgen Karlsson, ombudsman i Fastighets region Syd.

­Jörgen Karlsson skrev en framställan med krav på skadestånd, där det framkom att det fanns vittnen till händelsen. Och städaren själv hotade med polisanmälan. Då ändrade sig arbetsgivaren och avskedade i stället kvinnan.

– Han vände 180 grader i skuldfrågan. Städaren fick behålla jobbet och fick även lön för de veckor som han hade varit avstängd. Jag drog då tillbaka kravet på skadestånd, säger Jörgen Karlsson.

Principiellt viktig fråga

Enligt honom är det vanligt med bråk mellan medarbetare, även om det sällan leder till handgemäng, och att det är en problematik som är svår för arbetsgivare att hantera på ett bra sätt.

Dessutom anser han att händelsen är principiellt viktig, eftersom hot om avsked är så pass allvarligt.

– Det är en intressant aspekt att belysa. Avsked är det tuffaste man kan ta till som arbetsgivare. Då får man gå på dagen utan ersättning. Det kan handla om att man stulit, hotat någon med kniv eller smällt chefen på käften, säger han.

Städaren är nu tillbaka på jobbet, men har flyttats till ett annat område, där han känner sig säkrare.

– Jag känner mig trygg. Jag vet att chefen inte tycker om mig, men om jag gör mitt jobb rätt kan han inte säga upp mig, säger han.

Åtal är väckt mot kvinnan, som har erkänt misshandel och olaga hot.

– Hon vet att det finns sex stycken vittnen, så hon kan inte neka till det, säger städaren.

Rättegången inleds den 21 april.

Hoppas att du tyckte artikeln var intressant. Följ Fastighetsfolkets nyhetsbrev för fler bra artiklar.