De senaste två veckorna har runt 500 anställda inom Fastighets avtalsområden sagts upp på grund av arbetsbrist. Runt 1040 är korttidspermitterade i dagsläget. Det berättar Ewa Edström, ombudsman på Fastighets förbundskontor.

Totalt har alltså runt 1540 anställda inom Fastighets avtalsområden antingen sagts upp eller permitterats.

Porträtt på Ewa Edström i en skjorta med leopardmönster.
Ewa Edström, ombudsman på Fastighets.

– Det är förstås oerhört allvarligt. Det är en hel del varsel inom städ, men också sanering berörs. Dessutom har en stor del av personalen på Folkets Hus permitterats, säger Ewa Edström.

Historiskt högt antal varsel

Samtidigt kom under måndagen nya siffror från Arbetsförmedlingen som visar att 36 800 personer varslats om uppsägning under mars. Det är det högsta varseltalet under en månad som Arbetsförmedlingen någonsin registrerat, enligt ett pressmeddelande från myndigheten. Det kan jämföras med mars månad 2019 då antalet varslade anställda var 3 292.

– Det är historiskt höga varseltal. Jämfört med 90-talskrisen och finanskrisen så är detta värre, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen, enligt Arbetet.

Arbetet har publicerat en lista över antalet varsel om uppsägningar inom respektive bransch:

Stockholm värst drabbat av krisen

På Fastighets avtalsområden är Stockholmsregionen värst drabbad, där fram till i fredags 1 100 personer på 47 företag varslats om antingen arbetsbrist eller korttidspermittering.

– Vi har ungefär 700 korttidspermitteringar och 400 uppsagda på knappt tio arbetsdagar. Och det ändras från timme till timme. Man kan säga att det pågår ett blodbad, säger Nicklas Nilsson, ombudsman i region Ost.

Nicklas Nilsson, Fastighets region Ost.

Städare drabbas när fabriker stängs

I region Väst har hittills 215 varslats. De största bolagen är Rimab och Coor.

– Vi har ett 20-tal förhandlingar. Som mest är det 64 personer på en och samma arbetsplats. Städbolagen har framför allt drabbats av att Volvo stängt fabriker i Göteborg och Borås, säger ombudsmannen Anders Fennsjö.

Region Syd har 20 ärenden.

– 16 personer har fått korttidspermittering och fyra har blivit varslade om uppsägning. Vi har inga fall där visstidsanställda har fått gå, säger ombudsmannen Björn Nielsen.

”Mest småföretag som varslar”

I Region Tvärs är 41 uppsagda och 49 permitterade. Dessutom har 26 stycken visstidsanställningar avslutats.

– Totalt har 67 stycken blivit av med jobbet i regionen på grund av corona. Det är mest småföretag, inget av de riktigt stora har börjat säga upp ännu, säger Erik Löf, samordnande ombudsman.

Erik Löf, ombudsman i Fastighets region Tvärs.

Villkoren för permittering är att den anställde går ned i arbetstid med som mest 60 procent, men behåller 90 procent av lönen.

– Du tappar alltså 10 procent av lönen. Det påverkar pensionsavsättningar, men inte semesterersättning eller a-kassan, som räknas på ordinarie lön, säger Erik Löf.

I Region Nord hade i förra veckan åtta anställda varslats om uppsägning och ytterligare 19 har varslats om korttidpermittering. De som drabbats är bland annat personal på Folkets Hus, enligt Sanna Wallin, regionansvarig ombudsman. Fastighetsfolket har inte kunnat nå Region Nord för att få uppdaterade siffror.

”Hoppas att det stabiliserar sig”

Ewa Edström tror dock att antalet varsel och permitteringar är som störst nu i början av coronakrisen, och hoppas på en ljusning inom en inte alltför lång tid.

– Vi får också signaler om att en del städföretag skriker efter städare, eftersom det på många håll också blivit ett ökat behov av städning. Jag kan inte spå i framtiden, men om jag får göra en gissning tror jag att den här månaden kommer att vara värst.

– I inledningen av en kris blir det en chockvåg på arbetsmarknaden och företagen varslar. Jag hoppas att det stabiliserar sig inom ett par veckor, säger hon.