– Under rådande omständigheter kan vi såklart inte genomföra en vanlig kongress. Vi kommer istället att samla till en digital kongress som behandlar vissa formaliafrågor och val av ny LO-ledning. Därefter ajournerar vi kongressen och skjuter bland annat motionsbehandling till nästa år säger Mats Sundberg, kongressansvarig LO i en kommentar. 

Den digitala kongressen, som går av stapeln den 15 juni kommer förutom att välja en ny LO-ledning, även att behandla verksamhetsberättelse, ekonomisk berättelse, stadgar samt val.

På kongressen kommer man föreslå att öppna upp motionsbehandlingen och ge förbunden motionsrätt till den återupptagna kongressen nästa år. På så sätt kan nya frågor lyftas till den återupptagna kongressen.

Den här artikeln är först publicerad i Arbetet, som tillsammans med Fastighetsfolket och fem andra titlar ingår i LO Mediehus.