Traditionella demonstrationståg och firanden av arbetarnas högtidsdag stoppas av coronapandemin i år.

Men Fastighets ordförande Magnus Pettersson kommer att bjuda på ett första maj-tal som publiceras på förbundets Facebooksida vid lunch på fredag.

– Vi tycker att det är intressant att ha ett komplement till Socialdemokraternas och LO:s tal. Ett mer internt tal för våra medlemmar, säger Magnus Pettersson och tillägger:

– Det är också viktigt att visa att första maj fortfarande är lika viktigt.

Första maj digitalt

11.00-12.00:

Socialdemokraterna och LO gör en gemensam första maj-sändning från Socialdemokraternas och LO:s respektive Facebook-sidor samt på Socialdemokraternas Youtube-kanal.

Även SVT kommer att sända från arrangemanget, men då endast talen.
Sändningen inleds med statsministerns tal, samt tal från LO-ordföranden och musikunderhållning bland annat.

12.00-14.00

Vänsterpartiet sänder första maj-firande från sin Facebooksida med tal från partiledare Jonas Sjöstedt, musikframträdanden och en talkshow som leds av Sjöstedt bland annat.

Klockan 13:37 kommer Vänsterpartiet även att genomföra ett digitalt demonstrationståg i onlinespelet World of Warcraft på servern Argent Dawn. Tåg börjar i Orgrimmar och marscherar till Valley of Trials i södra Durotar. 

”Borde klara krisen bättre”

Talet kommer ta upp politiska frågor som att vården inte har fått de medel de behöver, att Sverige har sparat i ladorna istället för att bygga upp samhället.

– Sveriges beredskap är för dåligt rustat. Vi borde klara av en sådan kris som vi är i nu på ett bättre sätt, säger Magnus Pettersson.

Ordförande berättar att han inte själv använder sociala medier till vardags och att ge ett första maj-tal i den här formen blir ett nytt sätt för honom att kommunicera.

– Det blir mer av en envägskommunikation. När jag håller första maj-tal ute i offentligheten får jag reaktioner från åhörarna, säger ordföranden.

Behöver första maj hemma i stugan

Talet som läggs upp på sociala medier blir också kortare än de offentliga talen brukar vara.

– När jag talar live förväntas längre tal och då kan man utveckla resonemangen mer. Men att publicera ett mer koncentrerat tal digitalt är ett bra alternativ. Jag tror att vi kommer att märka att vi tvingats bli mer digitala efter att corona är över, säger Magnus Pettersson.

Själv ska han följa Stefan Löfvens (S) och Karl-Petter Thorwaldssons digitala första maj-tal på fredag.

– Man behöver det när man sitter i sin stuga på första maj.