I osäkra tider, när riskerna för arbetslöshet ökar, söker sig fler till facken och a-kassorna. Den största tillströmningen skedde i mars med 127 000 fler a-kassemedlemmar och cirka 30 000 fler medlemmar i facken.

De kassorna ökar mest

Under april, när regeringen också beslutade om att tillfälligt sänka kraven för rätt till a-kassa, fortsatte ökningen om än i något lugnare takt, visar ny statistik från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen.

Ökningen gäller för samtliga a-kassor (totalt 73 600 fler), men liksom tidigare i vår är det Hotell & restaurangs a-kassa som ökar snabbast och mest. Även Handelsanställdas a-kassa (där även musiker kan vara med) och Alfakassan låg fortsatt i topp i andel nya medlemmar.

Fler anmäler att de söker jobb

Fastighets a-kassa fick under april 731 fler medlemmar, en nästan lika stor ökning som i mars. I april har även antalet som får ersättning från a-kassan ökat.

– Och vi vet också att det är fler än tidigare som anmäler sig som arbetssökande på arbetsförmedlingen, så antalet som får a-kasseersättning kommer antagligen att fortsätta öka, säger Anne Eriksson, föreståndare för Fastighets a-kassa.