Det totala antalet som är bekräftat smittade av covid-19 ligger nu på 63 890 personer. En ökning med 1 566 sedan i onsdags, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

–  I Sverige har vi en uppåtgående utveckling när vi testar mycket mer. Vi fångar en omfattande spridning i samhället av lindriga fall. Det är bra att fler kan bli medvetna om att de har covid-19 och undvika att sprida den, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, till radion.

På väg åt rätt håll

Men antalet nya fall som behöver intensivvård är nu på en låg nivå och Sverige har inte längre någon överdödlighet, alltså att det är inte fler som dör nu än det gjorde i genomsnitt innan coronapandemin.

– Det är på väg åt rätt håll, säger Tegnell till Ekot.

Folkhälsomyndigheten har nu gjort en analys av vilka yrkesgrupper som drabbats mest av coronavisruset. Personal inom vård och omsorg är inte med i jämförelsen då de provtagits i större utsträckning än andra.

Kan få riktade insatser

Den yrkesgrupp som har flest fall av covid-19 är städare, skriver Kommunalarbetaren.

Det går i linje med danska analyser av utsatta yrkesgrupper, vilket Fastighetsfolket rapporterat om tidigare.

Både städare och fastighetsskötare finns med på myndighetens lista över de tio yrkesgrupper som har högst förekomst av viruset i relation till hur stor del av befolkningen som arbetar inom yrket.

Taxichaufförer har störst relativ risk att drabbas, enligt analysen.

Folkhälsomyndigheten menar att analysen bidrar till ”ökad kunskap om var smittspridning sker i samhället och kan ge en grund för riktade insatser”.