– De vill helst jobba kvar, men blev ändå ganska nöjda när de fick så lång uppsägningstid, säger Mohamad Elmarghichi som är ombudsman på Fastighets region Ost.

Nerdragningarna på Telge Bostäder och Telge Hovsjö har varit en följetong sedan i våras. Då ville företaget säga upp totalt 25 anställda, ungefär hälften arbetare. Lägre hyresintäkter på grund av corona och försenad nyproduktion låg bakom det stora varslet.

Jobbat minst 20 år

När det gäller fem vitvarutekniker hänvisade företaget till arbetsbrist. Deras uppgifter har lagts ut på entreprenad.

– De har jobbat där i mer än 20 år allihop, berättar Mohamad Elmarghichi.

Mohamad Elmarghichi
Mohamad Elmarghichi, ombudsman på Fastighets.

Lagen om anställningsskydd säger att den som är senast anställd ska sägas upp först. Men Telge placerade vitvaruteknikerna i en egen krets för att kunna driva igenom att de skulle sägas upp trots att andra tekniker och fastighetsskötare hade kortare anställningstid.

Det blev en tvist mellan Fastighets och bostadsbolaget som gick upp på central nivå. Fackets linje var att vitvaruteknikerna skulle hamna i samma turordningskrets som de övriga.

Så funkar turordningsreglerna

Om en arbetsgivare planerar uppsägningar ska de anställda sägas upp enligt principen ”sist in – först ut”. Om det ska göras avsteg från turordningen måste det förhandlas med facket.

Frågan skickades tillbaka till lokal nivå i Södertälje och i torsdags skrev facket och arbetsgivaren under en uppgörelse. Företaget drev igenom sin linje om olika turordningskretsar – och facket fick igenom längre uppsägningstid som kompensation.

En blir omplacerad

– Fyra vitvarutekniker sägs upp men får ett års uppsägningstid, säger Mohamad Elmarghichi. Den femte teknikern omplacerades till en annan tjänst.

Han berättar att förhandlingen också slutade med uppsägning för en fastighetsskötare. Där blev uppsägningstiden ett halvår.

Om de fyra vitvaruteknikerna ska jobba under hela sin uppsägningstid blir en fråga mellan dem själva och arbetsgivaren.

Fastighetsfolket söker vd Pontus Werlinder på Telge Bostäder och Telge Hovsjö för en kommentar.