Video från YouTube

Genom att börja spela videon godkänner du YouTubes dataskydsspolicy.

1.

”Fastighets tar fajten för medlemmarna”

Regeringen skippar las-utredningen och går vidare med överenskommelsen mellan tjänstemännen och arbetsgivarna om framtidens arbetsrätt. Beskedet får Fastighets och sex andra LO-förbund att rasa. Utöver Fastighets är det Byggnads, Seko, Transport, Elektrikerna, Målarna och Pappers. De anser att samarbetet mellan LO och Socialdemokraterna är hotat:

”Vi tycker att det är sorgligt att det socialdemokratiska arbetarepartiet nu hellre väljer att lyssna på Centerpartiet, Liberalerna och Svenskt Näringsliv än på 1,2 miljoner LO-medlemmar”, skriver förbundens ordförande i ett gemensamt uttalande.

– Fastighets tar fajten för medlemmarna och mot en försämrad anställningstrygghet, säger Fastighets ordförande Magnus Pettersson.

2.

Mindre stress med nytt schema för beredskap

Snöröjningen schemaläggs på Riksbyggen. Från och med i år ska fastighetsskötarna få veta i förväg när de kan få rycka ut och röja snö eller sanda gångbanor. Beredskap var tredje helg och fast ersättning ingår i ett nytt avtal för hela koncernen.

– Vi slipper ovissheten och stressmomentet att sitta hemma och vänta på om det ska börja snöa. Förut visste man aldrig om det gick att åka bort under helgen, säger Jimmy Winge, ordförande i Fastighets koncernklubb på företaget.

3.

Löneförhandlarna i industrin kan bli klara i helgen

Helgen kan bli avgörande för hur lönerna ska utvecklas. Enligt gällande tidtabell ska industrins fack och arbetsgivare komma överens senast lördag den sista oktober.

Deras uppgörelse styr sedan lönerna på resten av arbetsmarknaden. En brännande fråga är om det blir några retroaktiva pengar, som facken krävt.

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä berättar i Dagens Arbete att arbetsgivarna inte är på samma linje:

– För arbetsgivarna är den frågan död.