Video från YouTube

Genom att börja spela videon godkänner du YouTubes dataskydsspolicy.

1.

Industrins lönemärke klart – så stor blir löne­ökningen

Riktmärket för årets löneökningar har blivit bestämt. Industrin som sätter märket har kommit överens om en ökning med totalt 5,4 procent fram till mars 2023. 

Fastighets förhandlar nu med arbetsgivarna om fastighetsavtalen och saneringsavtalet. Lönerna kan bli klara nästa vecka.   

Ett vanligt år skulle lönehöjningarna ha gällt från den 1 april. Men i uppgörelsen mellan industrifacken och deras motparter finns det inga retroaktiva pengar med.

– Det är beklagligt att de fick släppa retroaktiviteten, säger Fastighets ordförande Magnus Pettersson.

Lönerna i Fastighets avtal kommer att grunda sig på uppgörelsen mellan facken och arbetsgivarna inom industrin. Förbundet har dock en rad andra krav än själva lönenivån när förhandlingarna nu går in i ett avgörande skede.

2.

Stor risk för skador inom fastighets­skötsel

Arbetsmiljöverket har kollat hur arbetsgivare agerar för att de anställda ska slippa belastningsskador. Anmärkningarna är omfattande. 50 av 117 granskade företag inom fastighetsskötsel och utemiljö måste göra något åt saken.

Det handlar om dåliga rutiner, ingen riskbedömning, obefintlig utbildning av personalen och brist på handlingsplan.

Många arbetsgivare uppmanas att utbilda sin personal så att de inte utsätter sig för onödiga risker.

3.

Uppgifter om ditt medlemskap i facket kan ha hamnat hos Facebook

Folksam har spridit uppgifter om personer som har försäkringar genom facket. Fastighets är kritiskt och kräver garantier för att läckaget inte ska upprepas.

Mottagare av flera känsliga uppgifter är digitala jättar som Facebook, Google och Microsoft. De har fått dem för att anpassa reklam till personer.

Fastighets har, som de andra LO-förbunden, sina medlemmar försäkrade genom Folksam.