– Det blir vårt jobb att hålla koll på allt det här. Det är jätteintressant, säger fastighetsskötaren Bosse Hedsell.

Folkets hus i Vilhelmina sjuder av liv, en normal höst i alla fall. Då lockar bowlinghall, bio, pub och restaurang besökare. Kommunens simhall och bibliotek likaså. Restaurangskolans krog, konferenser och föreningsmöten hör också till när coronan inte har förlamat samhället.

Tvingats permittera

– Jag hoppas att vi får visa upp byggnaden snart, suckar Jenny Lidqvist, föreståndare som har tvingats korttidspermittera all personal.

Hon konstaterar att det inte går att utvärdera och ta fram statistik om energiprojektet så länge den mesta verksamheten på Folkets hus är stängd.

– Ändå är det roligt att vara pionjär. Det här sätter Folkets hus i Vilhelmina på kartan. Folk kommer att åka hit för att titta på anläggningen.

Återvinner energi

Fastighetsskötaren Bosse Hedsell berättar mer om förändringen:

– Tidigare hade vi fjärrvärme. Nu har det borrats efter bergvärme, och det är ju inte så speciellt. Men det är mycket mer … en grej är att vi tar tillbaka energi ur avloppsvattnet, som från duscharna i badet.

Överkurs

Klicka här för filmen om energiprojektet i Vilhelmina.

– Vi återvinner energi från den varma sidan av kylmaskinerna som håller kylar och frysar kalla. Och plattor på taket tar tillvara solens energi, den körs ner i borrhålen och lagras där, fortsätter han.

Så håller Bosse koll

Vilhelmina i Västerbottens inland har gott om soltimmar på sommaren, och samtidigt är det riktigt kallt på vintern. Med det nya systemet kan den egna energin också kyla ner biblioteket med stora fönster på sommaren.

– Vi har full koll på alltihop genom ett nytt styr- och reglerprogram, säger Bosse Hedsell.

Han kan sköta det vid datorn – eller med sin telefon. Där får han larmet om det är något som krånglar.

Ska minska med 70 procent

Behovet av att tillföra energi utifrån ska ha minskat med 70 procent genom energiprojektet i Vilhelmina Folkets hus.

Renovera först

Beyond 2020 är en global konferens om hållbart byggande. Chalmers arrangerades den digitalt i början av november.

En slutsats var att byggsektorn, fastighetsbranschen och stadsförvaltningar måste högprioritera samma mål – att drastiskt minska sin klimatpåverkan.

En av 76 åtgärder för nordvästra Europa är att senast 2023 göra renoveringsplaner för befintliga fastigheter, med fokus på effektivare energianvändning. Samt att undvika att riva och bygga nytt när det är möjligt att renovera.

– Vårt mål är att visa att det fungerar att energieffektivisera i äldre och komplicerade byggnader. Och samtidigt få ett bättre inomhusklimat, säger Albin Sundberg på företaget Ecoclime som står bakom projektet.