Fastighetsfolket intervjuade Thomas Svensson i mars inför avtalsrörelsen. Han berättade då om ett arbete med mycket frihet och variation, men att det också är tungt och slitsamt.

– Jag har ont i rygg, armar och axlar efter att ha kört mycket vakuumsug, sa Thomas Svensson i reportaget. 

Efter reportaget stod det klart att coronapandemin satte hela avtalsrörelsen på paus. Avtalen förlängdes, prolongerades, och blev klara nyligen.

Lönerna inom kollektivavtalet Almega Specialservice höjs i två steg, först 795 kronor från 1 november och sedan 642 kronor den 1 april 2022.

Att vi bara får en ökning på ett par procent är ju skandal

–Jag tycker fortfarande att det är lite lågt. Vi har låga löner, fast man jobbat i branschen i 15 år kommer man inte upp i medellönen på arbetsmarknaden. Våra företag sätter nya vinstrekord hela tiden, säger Thomas Svensson när Fastighetsfolket ringer upp.

–För ett år sen höjde företaget priset för oss med 10 procent (mot kund). Att vi bara får en ökning på ett par procent är ju skandal, fortsätter han.

Tycker att facket borde krävt mer

Att det inte blir en retroaktiv lönehöjning, en klumpsumma tillbaka från i våras, är han inte nöjd med.

–Det blir ju pengar rakt ned i företagens fickor. Jag tycker att vi i facket är lite för fega att inte kräva mer.

Som en del av uppgörelsen mellan fack och arbetsgivare ska en arbetsgrupp tillsättas för att ta tag i arbetsmiljöproblem. Det får grönt ljus av Thomas Svensson:

–Visst har vi skyddsutrustning, men det kan ske olyckor ändå. Vi har haft ett par incidenter hos oss bara i år vid högtrycksspolning.

Vad tycker du är de främsta problemen för en grupp att ta tag i?

–Det är nog att ta ett grepp om helheten. Att minska arbetspressen, folk arbetar ju så att ögonen blöder. Ibland är det också lite dåligt med utbildning. Vi får in mycket nytt folk som får en webbutbildning, men de har inte rutinen och kanske inte inser vilka faror som finns, säger Thomas Svensson.

Förhandlingsdelegationen för saneringsavtalet. Ulf Larsson, ombudsman Erika Sundvall, Tommy Holmbom och Ulrica Hiller.

Avtalet för saneringsbranschen följer normen från uppgörelsen mellan parterna inom industrin. ”Märket” landade på 5,4 procent, innehöll en låglönesatsning men ingen retroaktiv lönehöjning. Löneökningarna framåt i tiden blev på så vis högre, förklarades industriuppgörelsen.

”Låglönesatsningen helt klart bra”

Branschföreträdarna i förhandlingsdelegationen i avtalsrörelsen var Ulf Larsson från Veolia, Ulrica Hiller från samma företag samt Tommy Holmbom från ISS.

–Det är ett hyfsat avtal. Det blev ingen retroaktivitet, men vi fick som alla andra helt enkelt. Låglönesatsningen blev helt klart bra hos oss, säger Ulf Larsson, Veolia.

Har du fått reaktioner från kollegerna?

–Inte så många, faktiskt. De flesta är mest nyfikna på var förhandlingarna här hos oss på företaget landar, och där är stoppgränsen först i februari, säger Ulf Larsson.

Ulrica Hiller är också relativt nöjd.

–Det är väl ett bra avtal. Jag är mest besviken över att vi inte fick retroaktivt, men jag förstår att det var svårt.

Tommy Holmbom lyfter också att det inte blev retroaktivt.

–Jag är aldrig nöjd. Det klart man vill ha mer men under rådande omständigheter är det ett okej avtal. Det finns en del villkorsfrågor att jobba på. Men arbetsgivaren hade säkert också velat gå hårdare fram och det var viktigt att få ett avtal på plats eftersom det redan hade dragit ut på tiden.

Vad säger kollegerna?

–Många är missnöjda över att vi inte får full retroaktivitet. Det kommer vi få mycket kritik för, men jag hoppas att folk kan acceptera att det här varit en tuff tid för branschen. När märket hamnade där det gjorde utan retroaktiva pengar var det svårt, säger Tommy Holmbom.

Precis som kollegan Thomas Svensson ser Ulrica Hiller positivt på den kommande arbetsgruppen. Arbetsgruppen ska både tackla arbetsmiljöproblemen i stort och frågan om sexuella trakasserier. Det senare är ett krav som LO-facken drivit på alla avtal.

–Jag tycker det är bra att vi kom överens om diskussionsgrupp med arbetsgivarna om problem med sexuella trakasserier och om arbetsmiljö. På min arbetsplats har vi jobbat mycket med arbetsmiljön och säkerhet och om man påtalar något så försöker arbetsgivaren lösa det. Men det kan vara annorlunda hos andra. Det finns risker i jobbet och det är också ett tungt jobb, säger Ulrica Hiller.

Viktigt ta tag i stressen

–Det är en bra utgångspunkt att arbetsgivarna verkade väldigt intresserade. Det är givetvis svårt att veta hur man ska få bort trakasserier som inte sker på företaget utan av tredje part, men det är viktigt att frågan lyfts, säger Tommy Holmbom.

–Ett arbetsmiljöproblem som också borde diskuteras är stress och hur man implementerar AFS:en om psykosocial arbetsmiljö. Det är svåra problem att bearbeta. Stressen har ökat hos oss liksom i mer eller mindre alla branscher. Man ska alltid vara tillgänglig i mobilen och när det sker besparingar ska färre folk utföra samma jobb, säger han.