Under en tid när morgontidningar skrivit reportage så som ”Hur räddar vi kärlekslivet under hemarbetet?” och ”Så inreder du ditt hemmakontor” har medlemmarna i Fastighets gått till jobbet och tagit ansvar för en pandemi.

För att människors liv inte fungerar utan oss.

Vi har städat kontorsutrymmen, butiksgolv, köpcentrum, lägenhetshus och offentliga utrymmen. Vi har lagat kökskranar, fixat avlopp, gått in hos förkylda hyresgäster och tätat kallras, reparerat lås och hållit rent.

Vi har gjort det för att samhället är beroende av oss. För att människors liv inte fungerar utan oss.

Nu vill vi ha betalt. Efter en lång väntan har avtalsrörelsen kommit igång på riktigt. Hittills har vi skrivit avtal på tre områden. Fler ska det bli. Samtalen har varit konstruktiva och avtalen följer LO-samordningens krav på både låglönesatsning och höjning av lägstalöner.

Flera andra förbund har behövt hota med strejk för att få igenom sina krav. Ibland för att säkerställa att lägstalönerna höjs, ibland för att få igenom krav på ordning och reda i branschen.

Det är avgörande att vi löntagare står tillsammans. Får en arbetsgivare i en bransch rätt på ett område, kommer de andra att kräva samma försämring överallt.

Du behövs, här och nu. Fortsätt prata om löner och villkor med dina arbetskamrater

Du behövs, här och nu. Fortsätt prata om löner och villkor med dina arbetskamrater. Engagera dig i din fackklubb, anordna möten och bjud in fler. Det är solidariskt att berätta vad man tjänar. När tystnad och misstänksamhet sprider sig vinner arbetsgivaren. 

Det är långt ifrån färdigt. Flera stora avtal återstår och vi kan inte räkna med att det går smärtfritt. Kollektivavtal är inte en diskussion, det är en dragkamp om makt och resurser.

Arbetsgivarna vill hålla tillbaka lönerna, få mer kontroll över dig och minska ditt handlingsutrymme som individ. Det är bara när vi kämpar tillsammans vi kan stå emot.