Sammanlagt berörs omkring 115 000 bemanningsanställda av det nya avtalet och både LO och Almega Kompetensföretagen är nöjda.

– Vi har lyckats säkra likvärdiga villkor mellan uthyrd personal och de anställda i kundföretagen, säger Kent Ackholt, LOs ombudsman med ansvar för bemanningsavtalet, i ett skriftlig kommentar.

Avtalet följer industrins märke

– Framförallt är jag nöjd med att det inte blir någon konflikt och att våra medlemsföretag i bemanningsbranschen kan fortsätta leverera sina viktiga tjänster på hela den svenska arbetsmarknaden, säger Patrik Eidfelt, förbundsdirektör för Komepetensföretagen, i ett pressmeddelande.

Det nya avtalet ligger inom ramen för det så kallade märket som motsvarar 5,4 procent i löneökningar. 

Tidigare pensionsinbetalning

LO skriver i ett pressmeddelande att avtalet även säkrat pensionerna för de bemanningsanställda genom att den överenskommelse som tidigare tecknats mellan LO och Svenskt Näringsliv införs. 

Dessutom ska bemanningsanställda garanteras att få del av de extra pensionsavsättningar som görs på respektive kunds område.

Det var den 9:e december som LO varslade om stridsåtgärder inom bemanningsbranschen i två steg, efter att förhandlingarna med Almega strandat. 

Det första skulle ha brutit ut i dag, fredag 18 december, och skulle omfattat en nyanställningsblockad, övertidsblockad och en mertidsblockad.

Steg två skulle ha inneburit strejk för cirka tusen anställda, bland annat hamnarbetare, från den 7 januari. Men efter medlarnas slutbud är nu alltså LO och Almega överens och varslet tillbakadraget.

Artikeln är först publicerad i Arbetet, som också ingår i LO Mediehus.