Förhandlingar startat för fönsterputsare – därför lär det inte bli retroaktiva pengar
Den kanske svåraste utmaningen i avtalsrörelsen är pedagogisk. Avtalssekreterare Jari Visshed har lagt en hel del energi på att förklara varför det inte blev några retroaktiva pengar när coronan sköt upp förhandlingar i över ett halvår. Och vad som är bra med det.
De största avtalen inom Fastighets förhandlades före årsskiftet, men fortfarande är det medlemmar som väntar på ny lön. Fastighets förhandlingar med Almega om fönsterputsarnas villkor samt på området städning i egen regi har rullat i gång denna vecka.
Men efter en intensiv höst och vinter börjar förbundets avtalssekreterare Jari Visshed så smått att packa ihop. Den 1 april går han i pension efter 43 år som medlem i Fastighets. Resan startade med golv- och storstädning på ASAB/ISS och tar slut när han lämnar uppdraget som tredje ordförande i Fastighets.
Städning blev ett yrke
– Det största som har hänt i branschen under den här tiden är dagstädningen. Jag är stolt över att ha varit med när städare fick tidlön och började jobba heltid. Städning gick från ett extraknäck på kvällarna till ett yrke.
Hur recenserar du din sista avtalsrörelse?
– Det har gått bra för oss, säger han. På fastighetssidan hade vi inte så stora problem generellt. På städ var förhandlingarna knepigare, vi gick som katten kring het gröt om låglönesatsningen. Men dagarna före jul lyckades vi gå i mål utan varsel och medling.
2020 var knappast något vanligt år för en avtalssekreterare. Pandemin drabbade många branscher, några få inom Fastighets. Avtalen förlängdes på våren och på hösten coronasäkrades förhandlingarna.
– Det var en nackdel att inte ha de stora förhandlingsdelegationerna på plats. Vi stämde av med dem som vi brukar, men det blir inte samma dialog framför skärmen …
Inga retroaktiva pengar
Och efter varje uppgörelse kom kritik från medlemmar: Varför får vi inget retroaktivt när avtalen egentligen skulle ha blivit klara i våras?
Där kommer Jari Visshets pedagogiska talang in i bilden.
– Haken är att vi prolongerade (förlängde) avtalen på våren. Om vi ändå skulle ha fått till retroaktiva höjningar i det läget skulle pengarna ha tagits från framtida löner.
– Som avtalsmänniska vet jag att det alltid är mycket bättre att få en högre höjning som följer med in i framtiden än att få en klump retroaktiva pengar, säger Jari Visshed som tycker att medlemmar hänger med i det resonemanget om han bara får tid att sitta ner och förklara.
Ilsken på löneskillnaderna
Lugn, pedagogisk avtalsmänniska – men de växande löneskillnaderna i samhället får Jari Visshed att nästan ilskna till.
– Det är väldigt oroande att tjänstemännen drar ifrån, både procentuellt och i reda pengar.
Lägg till detta att näringslivets toppchefer i genomsnitt tjänar 70 gånger så mycket som en fastighetsskötare.
– Jag förstår inte varför några aldrig blir nöjda. Jag gissar att de tävlar med varandra, säger Jari Visshed.
Fönsterputsarna väntar än
På grund av coronapandemin förlängdes giltighetstiden för alla kollektivavtal, så kallad prolongering. Avtalen förlängdes i sju månader.
Fönsterputsningsavtalet med Almega skulle normalt gått ut 31 oktober. Samma gäller för Fastighets avtal med arbetsgivarsidan om städ i egen regi.