Fastighetsskötaren hade upptäckt att det låg en soppåse i fel kärl nere i soprummet. Han tog påsen för att slänga den i rätt kärl och då stack det till. När han öppnade påsen såg han att det låg en spruta där.

Oroliga tider

I en anmälan till Arbetsmiljöverket skriver bostadsbolaget att fastighetsskötaren blev väldigt orolig för att ha fått en infektion eftersom det är oklart var sprutan kom ifrån. Han fick gå på samtal hos företagshälsovården för att lindra sin oro.

– Ja, han blev orolig så klart. Men han har fått hjälp och stöd, säger huvudskyddsombudet Per Mårtensson.

Dagen efter åkte fastighetsskötaren till en infektionsklinik och gjorde flera tester.

– Det var en massa tester, på alla sorters infektioner. HIV, hepatit och hela köret. Så att han ska kunna känna sig lugn och sansad, säger Per Mårtensson.

Hål i handskarna

Fastighetsskötaren hade på sig stickhandskar som ska skydda händerna, men de var trasiga. Arbetsmiljöverket utreder olyckan som en ”allvarlig händelse” och har gjort en inspektion på bostadsbolaget. Den visade bland annat att det är vanligt att sopor sorteras fel.  

– Vi har tydliga direktiv och skyddsutrustning men olyckor kan ju alltid hända tyvärr, säger Per Mårtensson.

Det gick bra

Enligt företaget har alla testerna som fastighetsskötaren tog visat sig vara negativa.