Ett år efter att coronapandemin började sprida sig i Sverige träffar vi Ulf Rosenblad på HSB-kontoret i Nacka, strax utanför Stockholm.

Själv är han säker på att smittan kom på jobbet. Han åkte på en arbetsorder i en bostadsrätt. I lägenheten togs han emot av kvinnan som senare visade sig vara sjuk. Två killar från en ventilationsfirma var där i samma ärende och de drabbades också av covid-19. Det här var i april förra året.

Hösten före det hade Ulf uppfyllt en gammal dröm. Tillsammans med sin Carina och tvillingarna, som just hade fyllt 19, flyttade han till skärgården. Till en villa inbäddad av bergknallar och träd, några kilometer från havet på Värmdölandet, öster om Stockholm.

Covid kom emellan

Det blev långt att pendla, men han ville fortsätta som fastighetsskötare och sökte nytt jobb. Han fick napp direkt och på vårkanten skulle Ulf Rosenblad ha börjat på HSB i Nacka, med ansvar för sex bostadsrättsföreningar. 

Så blev inte. Corona och covid-19 kom emellan.

Jag förstod aldrig hur nära döden jag var. Det värsta var nog för Carina och ungarna.

Ulf Rosenblad

– Jag förstod aldrig hur nära döden jag var. Jag kanske inte har förstått det än. Så det värsta var nog för Carina och ungarna. De ringde en gång om dagen från sjukhuset, men hon visste inte när. Det måste ha varit fruktansvärt att vänta.

Det var hon, frun Carina Rosenblad, som såg att det var illa ställt. Först när han inte orkade som vanligt på promenaden ute i ett naturreservat en lördag. Sedan när han gick och lade sig igen på måndag morgon, i stället för att åka till jobbet. Absolut när han låg kvar i sängen på tisdagskvällen.

Ingen fara, tyckte Ulf. Men på natten ringde de till sjukvårdsupplysningen ändå.

Där försvinner Ulfs minne

Ambulans var snabbt på plats, sjukvårdarna hade skyddskläder. Prover togs och det stod klart att Ulf skulle till sjukhus. Coronaprovet togs först inne på Södersjukhuset. Där någonstans försvinner Ulfs minne. För att komma tillbaka efter åtta dygn i respirator.

Ulf Rosenblad på Karolinska. Foto: Privat

Då befinner han sig på Karolinska sjukhuset i Solna, efter att ha svävat mellan liv och död.

– Det första jag tänkte? Jag trodde att jag skulle dö när de tog slangen ifrån mig, när jag skulle börja andas igen.

”Jag ville bara hem”

I stället kom Ulf igen till livet, först på en tvåbäddssal, isolerad från resten av sjukhuset.

– Jag var tvungen att ringa på hjälp för att sätta mig upp i sängen … de matade mig och torkade mig i rumpan. Efter de första dygnen kom jag upp med en gåstol.

– Men jag ville bara hem. Jag hade ju ett nytt jobb att gå till.

Efter ett par veckor var han tillbaka i villan på Värmdö.

Man måste vara stark, sa doktorn

– Jag kunde inte ta klivet upp på verandan. Kände mig som en gammal gubbe, och det var jag ju också, säger Ulf som då var 61.

– Men doktorn sa att man måste vara stark för att klara respiratorn.

Han kämpade på. Carina var hemma hela tiden. Framstegen kom så småningom.

Vi tar inte varandra för givna, jag och Carina. Nu vet vi att livet är väldigt skört

Ulf Rosenblad

Läkare, psykolog, arbetsterapeut på närmaste vårdcentral har bidragit till att han fungerar i dag, snart ett år efter jobbet i den där lägenheten där smittan antagligen fanns.

Under tiden har Ulf Rosenblad också varit ett objekt för forskningen om vad som händer med kroppen och sinnet efter en allvarlig covid-19. Med andningen, pulsen, lungornas kapacitet, musklerna, hur drömmarna såg ut i respiratorn.

– Karolinska hittade proppar i lungorna och förändringar på hjärtat.

Bästa kollegorna

Men nya jobbet visade sig vara en hit. Första tiden arbetade han två timmar om dagen, följde med någon av de nya kollegorna som ronderade ett område. Sedan blev det 50 procent och nu är han uppe i 75.

– Jag har fått de bästa kollegorna och de bästa cheferna. De ställer upp till 100 procent, och de säger att jag ska ta det lite lugnt. Men jag har ju myror i rumpan …

Det är uppenbart att Ulf Rosenblad gillar sitt jobb. Trots att han är trött och har ont i kroppen, och inte är lika stark som före coronan.

Hur livet har ändrats?

– Jag tar det inte för givet, vi tar inte varandra för givna jag och Carina. Vi vet att livet är väldigt skört, det kan ändras fruktansvärt fort.

Dina försäkringar i pandemin

Om du får eller har fått covid-19 kan det finnas försäkringar som ger dig ersättning.

1. Den som hör till Fastighets yrken och fått covid-19 på jobbet har hittills inte fått ersättning för arbetsskada eller arbetssjukdom från trygghetsförsäkringen TFA. Försäkringskassan har bedömt att de som jobbar med vård, omsorg och på labb kan få sjukdomen godkänd, men inte till exempel städare, fastighetsskötare och taxiförare. Det gör att extra TFA-pengar inte heller har blivit aktuella.

LO driver att fler ska omfattas och uppmanar alla som tror sig smittade på jobbet att anmäla covid till Afa Försäkring, som sköter TFA. Afa prövar i så fall om personen ska ersättas för inkomstförlust, diverse kostnader och fysiskt och psykiskt lidande.

2. På alla arbetsplatser där Fastighets har kollektivavtal ger avtalsgruppsjukförsäkringen AGS extra pengar när du är sjuk i mer än två veckor, oavsett sjukdom. Ersättningen går utöver Försäkringskassans. Du måste fylla i en blankett och skicka in. Ansök via Afa Försäkrings hemsida.

3. Om du är medlem i Fastighets har du troligen en extra försäkring som kan bli aktuell. Den är frivillig och kostar extra, men tecknas automatiskt om du inte tackar nej. Det är en sjuk- och efterlevandeförsäkring som ger ersättning vid långvarig arbetsoförmåga (ett engångsbelopp och/eller månadsersättning) och dödsfall. Gäller oavsett sjukdom. Du anmäler till Folksam.