– Efteråt tackade jag Gud, säger hon. Livet är fint och jag vill leva.

Under tre månader i höstas smittades 13 av 1 000 städare av coronaviruset, enligt siffror från Folkhälsomyndigheten. Antalet smittade städare var 1 093, och Teresa Huasasquiche var en av dem.

Tillbaka på jobbet var hennes första fråga – har någon annan blivit sjuk? Lättnaden var stor när beskedet var att hon inte hade smittat någon. Men så hade hon tackat nej till den gemensamma frukosten den där halva arbetsdagen, då hon började känna sig matt, trött och sjuk.

– Var jag blev smittad? Det kan ha varit var som helst. På bussen, på tunnelbanan, på pendeltåget, i affären eller på jobbet?

Teresa Huasasquiche kom till Sverige från Peru när tvillingpojkarna var små. Nu har de fyllt 20 och pluggar ekonomi på universitetet, respektive datateknik på tekniska högskolan.

Min största skräck var att barnen skulle få klara sig utan mig.

Teresa Huasasquiche

– Jag var så rädd när jag låg sjuk, men inte för min egen del. Min största skräck var att barnen skulle få klara sig utan mig. Jag ser alltid det värsta framför mig.

Städar kontor för Sodexo

Hon brygger en kopp kaffe hemma i lägenheten i Jordbro, söder om Stockholm. Jobbet på Sodexo är slut för dagen. Arkitekterna, som hon städar hos, jobbar mest hemifrån och arbetsdagarna har blivit kortare på grund av permittering. Kontorsstädningen går förstås snabbare när färre går på toa och nästan ingen äter i lunchrummet. Hon berättar:

– Det var en onsdag i december och jag kände mig inte normal. Jag fick svårt att andas. När jag inte orkade trodde jag att det kanske var någon allergi. Jag ringde chefen och hon sa att jag skulle åka hem. ”Det är lugnt”, sa hon.

Feber och värk i kroppen

Hemma blev Teresa Huasasquiche i fyra veckor. Febern gick upp, armar och ben värkte och det krampade i bröstet. Den värsta tröttheten drabbade henne, och ändå sov hon inte. Lukt och smak försvann, bara te med ingefära och honung gick ner. Men värst var oron och rädslan.

Teresa Huasasquiche tog ett coronatest och det var ingen tvekan om diagnosen. Maken Jose blev sjuk ungefär samtidigt, men klarade sig bättre.

– Flickorna i ambulansen testade hjärtslag, syreintag och kollade allt de kunde. Jag blev lugnare när vi hade pratat en stund och de sa att jag skulle ringa om febern gick upp igen.

”Försök undvika smittan”

Hennes råd är att alla ska försöka undvika att bli smittade. Sjukdomen är väldigt allvarlig, och man kan inte förlita sig på sin egen hälsa.

Nu är hon tillbaka på jobbet på arkitektfirman igen. Hon berättar att chefen lyssnar bra och är förstående.

– Men min kropp är inte som förut, säger Teresa Huasasquiche, som är 49 år.

– Efter tio minuter måste jag stanna dammsugaren, vila och låta pulsen gå ner.

Utsatt yrke

Städare har ett yrke som är utsatt för coronan. Under hösten smittades 13 av 1000 yrkesverksamma städare, visar siffror från Folkhälsomyndigheten. Om detta skedde på jobbet, i kollektivtrafiken eller någon annanstans svarar inte siffrorna på.

Efter flera månader har jag fortfarande inte återhämtat mig helt.

Ysabel Nilsson Saavedra

Hittills har totalt 57 städare anmält en ”coronarelaterad arbetssjukdom” till Försäkringskassan. Än så länge har ingen i yrket fått sjukdomen godkänd som arbetssjukdom.

– Vi är många städare som har drabbats av covid, säger Ysabel Nilsson Saavedra, städare och regionalt skyddsombud för Fastighets.

Hur var det för dig?
– Först trodde jag att det var en vanlig förkylning. Så blev jag sämre, fick en jättekraftig hosta och testade positivt. Låg på sängen i feber. Hade ont från bröstet ner till magen av hostandet, men behövde aldrig läggas in. Efter flera månader har jag fortfarande inte återhämtat mig helt.

Har inte återhämtat sig

Sergio Silva bor i Rinkeby och är städare på Samhall. Han blev smittad i april, och tror att det hände på jobbet.

– Jag hostade som bara den, fick ont i kroppen, feber, ont i lungorna. Trodde att det var en jätteförkylning. Jag åkte till närakuten och sedan blev det ambulans till Danderyds sjukhus. Då trodde att det var kört, att jag skulle dö för jag kunde knappt andas. Jag låg i respirator med massor av slangar och fick penicillin, säger han.

– Det var i maj och jag är fortfarande trött och har ont i huvudet, säger Sergio Silva.

Försäkringar i pandemin

Om du får eller har fått covid-19 kan det finnas försäkringar som ger dig ersättning.

1. Den som hör till Fastighets yrken och fått covid-19 på jobbet har hittills inte fått ersättning för arbetsskada eller arbetssjukdom från trygghetsförsäkringen TFA. Försäkringskassan har bedömt att de som jobbar med vård, omsorg och på labb kan få sjukdomen godkänd, men inte till exempel städare, fastighetsskötare och taxiförare. Det gör att extra TFA-pengar inte heller har blivit aktuella.

LO driver att fler ska omfattas och uppmanar alla som tror sig smittade på jobbet att anmäla covid till Afa Försäkring, som sköter TFA. Afa prövar i så fall om personen ska ersättas för inkomstförlust, diverse kostnader och fysiskt och psykiskt lidande.

2. På alla arbetsplatser där Fastighets har kollektivavtal ger avtalsgruppsjukförsäkringen AGS extra pengar när du är sjuk i mer än två veckor, oavsett sjukdom. Ersättningen går utöver Försäkringskassans. Du måste fylla i en blankett och skicka in. Ansökningsformulär hittar du på LO:s webb eller via Afa Försäkrings hemsida.

3. Om du är medlem i Fastighets har du troligen en extra försäkring som kan bli aktuell. Den är frivillig och kostar extra, men tecknas automatiskt om du inte tackar nej. Det är en sjuk- och efterlevandeförsäkring som ger ersättning vid långvarig arbetsoförmåga (ett engångsbelopp och/eller månadsersättning) och dödsfall. Gäller oavsett sjukdom. Du anmäler till Folksam.