– Detta är en större förändring och då ska det förhandlas, säger Nicklas Nilsson, central ombudsman i Fastighets.

I fredags tog frågan upp i Samhalls företagsråd. Men där kom parterna inte överens, och då blir det central nivå.

Det handlar om ett schemasystem som heter Quinyx. I reklamen beskrivs det så här: ”Smidig schemaläggning, bemanning, tidrapportering, kommunikation och uppgiftshantering på ett och samma ställe.”

Frivilligt för de anställda

Beställaren på Samhall heter Erika Ahlqvist. Hon är marknadsområdesdirektör i Mälardalen.

– Vi investerar i ett modernt och molnbaserat schemasystem och har precis börjat rulla ut det i en fjärdedel av landet, i vår region Mitt. Med appen har medarbetarna en möjlighet att se sitt schema, anmäla frånvaro och chatta med sin chef, berättar hon.

Erika Ahlqvist säger att appen är frivillig och att det ska finnas andra möjligheter att rapportera för de anställda.

Farhågor bland anställda

Samhalls plan är att anställda som använder appen ska ladda ner den i sina egna telefoner. Sedan ska de använda den ungefär som en stämpelklocka.

Debatten går hög i Samhallanställdas egen Facebook-grupp sedan den 1 april då systemet började används. Där finns farhågor för att arbetsgivaren ska kontrollera dem mer med hjälp av appen. Där finns de som inte vill använda sina telefoner som ett redskap för arbetsgivaren. Och där finns de som välkomnar ett enklare sätt att rapportera sin närvaro och frånvaro.

Sanna Wallin, central ombudsman på Fastighets, skriver i gruppen att det inte handlar om spionage via telefonernas gps. Frågan gäller i stället om arbetare ska skaffa verktyg för sin arbetsgivare.

– Jag rekommenderar ingen att ladda ner appen i sin telefon förrän förhandlingarna är klara, säger Sanna Wallin.

Så gick det på ISS

På städjätten ISS utspelade sig kampen om Quinyx-appen i de anställdas telefoner för ungefär två år sedan. Arbetsgivaren ville att de skulle använda appen ungefär som en stämpelklocka. Fastighets sa nej till att anställda skulle tvingas ladda ner appen i sina privata telefoner.

Efter centrala förhandlingar fick ISS-anställda flera alternativ till att gratis använda sina telefoner för arbetsgivarens administration.

– Inga jättebra alternativ, men ingen ska i alla fall behöva använda sin egen telefon, säger Christina Petranyi, ordförande för Fastighets centrala klubb på ISS.

Försenades av hackerattack

Alternativen: 1. Låna en telefon av företaget, men då få betala skatt för ”förmånen”. 2. Få 500 kronor i bidrag till sitt eget telefonköp. 3. Använda papper och penna för att redovisa sina arbetstider.

– På ett av företagets affärsområden har de tagit fram en annan telefon som bara kan användas till att stämpla in och ut. Där går de anställda mellan många små kunder och kan stämpla i företagets telefon utan att de behöver skatta något extra, säger Christina Petranyi.

Själva införandet av Quinyx-appen är dock kraftigt försenat efter förra årets globala hackerattack. Då kidnappades ISS:s datasystem av utpressare. Det låg nere i hela världen under 18 dygn, och sedan har det tagit lång tid att få i gång alla system igen.