Dörren till miljörummet behöver justeras.

Det är tidig fredagseftermiddag. I bostadsrättsföreningen Malmöhus 12 i området Nydala i Malmö behöver några lampor bytas ut. Dörren till ett av miljöhusen behöver justeras.

–Det är nya uppgifter att lösa varje gång. Det passar mig, jag har alltid varit händig och gillar att fixa saker.

Det är bara fem månader sedan Igor Soklevski, 32, började som fastighetsskötare på Riksbyggen. Innan dess var han städledare på Sodexo och Bredablick. Som mest hade han på Sodexo ett femtiotal anställda under sig.

–Nu har jag bara ansvar för mig själv. Det här är ett fysiskt jobb medan att vara städledare var mer psykiskt påfrestande.

Jag har alltid varit händig och gillar att fixa saker, säger Igor Soklevski.

när man som jag har småbarn hemma är det skönt att inte ta med stressen hem.

Stort ansvar som städledare

–Det var lätt att ta med sig jobbet hem. Man ska hitta vikarier, göra kontroller, det är mycket ansvar. Men när man som jag har småbarn hemma är det skönt att inte ta med stressen hem. Det är fullt upp hemma ändå och familjen kommer först och främst.

Yrkeslivet började redan 2006 när han och familjen kom till Sverige från Makedonien. Han fick sitt första städjobb och blev sedan kvar i branschen förutom en period som matvärd på ett sjukhus i Lund.

Han tycker att det finns både likheter ock skillnader mellan branscherna.

–Båda två är roliga och lite på samma nivå. Men städ är mindre uppskattat och lite otacksamt. Allt återsmutsas hela tiden, inom fastighetsskötsel kan man känna att jobbet kan göras helt färdigt.

Borde få mer uppskattning

Båda jobben innebär ett ansvar och Igor vill gärna understryka att man gör nytta för andra.

–När jag gör ett bra jobb är det till nytta för många. Särskilt städyrket är underuppskattat, det är ju väldigt viktigt för samhället att det jobbet blir gjort.

Städföretagen är ständigt på jakt efter nya upphandlingar och nya kontrakt. För städarna återkommer risken att bli av med jobbet när ett uppdrag inte förnyas.

–Det är därför många städare behöver byta jobba ofta. Jag hoppas att jobbet som fastighetsskötare blir stabilare. Riksbyggen är kooperativt och startades av facken, det känns bra.

Att visa att man är beredd att läsa sig nytt, och att ta chansen när den kommer

Polis är drömyrket

Vad tänker du om jobb i framtiden?
–Jag vill utvecklas, annars blir hjärnan stilla. Här på Riksbyggen finns den chansen, men det är också upp till mig att visa att jag vill lära mig nya saker.

–Sedan jag var liten är min dröm att bli polis. Det känns som att det är lite sent för mig att förverkliga det nu, men inget är omöjligt. Den drömmen kommer jag ha kvar hela livet.

Har du något råd till andra som vill byta yrke?
–Att visa att man är beredd att läsa sig nytt, och att ta chansen när den kommer. Man kanske inte känner sig helt redo, men det kan vara så att chansen inte kommer fler gånger.

–Jag tror att arbetsgivarna inte förväntar sig att man ska kunna allt från början. Så även om man inte känner sig redo så kommer man utvecklas under tiden.