Det klassas som ett riskområde, men fastighetsskötaren Magnus Ahlström har aldrig känt sig hotad i Malmöstadsdelen Holma.

Magnus Ahlström tar vant fram nyckelkortet och går in genom dörren till ett av Holmas åttavåningshus. Han är inne på sitt femtonde år nu som husvärd för kommunala bostadsbolaget MKB i Holma, som är en del av Hyllie i sydvästra Malmö. Med tiden har personalen jobbat upp en trygghetskänsla, både för de boende och för de själva, säger han.

– Bland de boende finns många nationaliteter och en del av dem är inte så etablerade i samhället. MKB och vi husvärdar är väldigt viktiga för de boende. Vi har byggt ett förtroende under alla de här åren. På ett sätt är vi inte bara husvärdar utan också nästan som socialarbetare ibland. Vissa kunder har berättat hela sin livshistoria för mig.

Många negativa artiklar

Det går aldrig att beskriva ett bostadsområde som antingen bra eller dåligt. Så svartvit är verkligheten aldrig. Googla Holma och du får nästan bara upp negativa artiklar. Samtidigt har Magnus och hans kollegor jobbat i området varje dag i 15 år och aldrig känt sig otrygga. 

Holma, Malmö
Holma byggdes på 1970-talet. Så här ser området ut från toppen av Kroksbäckskullarna.

Holma byggdes i början av 1970-talet som en del av miljonprogrammet. Det består av både höga och låga hus, uppbyggda kring öppna gårdar och grönområden. De senaste åren har MKB förtätat och byggt nytt för att ge Holma ett lyft. Sedan 1993 jobbar de med konceptet självförvaltning där boende i Holma tar ansvar för en del av utemiljön.

– Tidningarna gillar att skriva det sensationella, det är det som säljer. Jag har aldrig känt mig hotad och känner mig väldigt trygg med dem som bor här, säger Magnus Ahlström.

Magnus kollega, som inte vill synas med namn eller bild, inflikar:

– Vi har ju varit inne i nästan alla lägenheter i hela området vid det här laget och känner så många av de boende. 99 procent är ordentliga, skötsamma människor.

”Här är så tyst om kvällarna att man kan höra en knappnål falla” säger Holmabon Maj-Lis Sabuding.

Maj-Lis Sabuding står och rastar sina hundar strax intill Holma torg.

– De som tror en massa dåliga saker om Holma har inte varit här själva. Det är så lugnt här på nätterna att jag skulle kunna höra en knappnål falla.

Fastighetsskötaren har en speciell roll i utsatta områden, skriver polisen.

Å andra sidan är Holma vad polisen kallar ett riskområde – ett utsatt område på gränsen till att bli ett särskilt utsatt område. En stor andel av de boende har ekonomiskt bistånd och arbetslösheten är hög. Öppen droghandel förekommer. 2017 hamnade grupper av kriminella i konflikt med varandra och inom loppet av två veckor skottskadades fyra personer i Holma. I mars i år sköts en 25-årig man ihjäl mitt på torget, några hundra meter från MKB:s kontor. Senast i förra veckan skottskadades en 25-åring och strax efteråt hittades en man misstänkt mördad i en lägenhet i Holma.

Holma torg, Malmö
I mars sköts en 25-årig man ihjäl mitt på Holma torg. Förra veckan var det en ny skjutning och ett misstänkt mord i Holma.

Blivit vana med skottlossningar

Magnus och hans kollega tittar ut mot ett folktomt Holma torg och nämner olika fall av skottlossning.

– Det är klart att det är speciellt. Men man har blivit van på något sätt. Det händer oftast på kvällarna så påverkas vi inte. Man har lärt sig att gå vidare, säger Magnus Ahlström.

– Man är lite luttrad, även om det är hemskt. Jag kan inte gå runt och tänka på sånt för då skulle jag inte kunna sköta mitt jobb, säger kollegan.

Husvärdar, inte poliser

Efter så många år i Holma vet Magnus och hans kollegor vilka killarna som hänger på torget är. Och killarna vet vilka fastighetsskötarna är. Men man måste skilja på rollerna, förklarar de. De är husvärdar, inte poliser.

Magnus Ahlström, fastighetsskötare i Malmö.
En stor del av av jobbet är administrativt.

– De är schyssta killar som är trevliga om man är trevlig tillbaks. Vi lägger oss inte i vad de gör. Vi fokuserar bara på att göra vårt jobb och polisen får sköta sitt, säger kollegan.

– Vi är här för att jobba och hjälpa våra kunder på bästa sätt. Det andra bryr man sig inte om för då kan man bli utsatt själv, säger Magnus.

Den här novemberdagen följer vi med Magnus och hans kollega på den vanliga morgonrundan i Holma. De går in en tvättstuga och kollar så allting ser okej ut.

– För MKB är vi några av de allra viktigaste medarbetarna. Vi är företagets ögon här i Holma. Varje dag kollar vi efter klotter, kollar rutor, lampor. Vi ser hur området mår kan man säga, säger kollegan.

Magnus Ahlström, fastighetsskötare i Holma, Malmö.
Magnus Ahlström och de andra husvärdarna är MKB:s ögon och öron i Holma.

Hotas av kriminella

En polisrapport om Sveriges utsatta bostadsområden beskriver hur fastighetsskötare är en av de yrkesgrupper som utsätts för påverkan av kriminella. Det kan till exempel vara att kriminella pressar dem att lämna ut nycklar till förråd och de hotas till att inte anmäla brott. Detta beskrivs exempelvis i journalisten Johanna Bäckström Lernebys bok ”Familjen” om bostadsområdet Angered i Göteborg.

Senaste året har 15 procent av alla fastighetsskötare utsatts för våld eller hot. Källa: Arbetsmiljöverket.

Fastighetsskötaren har en speciell roll i utsatta områden, skriver polisen. ”Fastighetsskötarna känner många av de boende och ser mycket av det som sker i områdena. De blir på så vis i någon mån samhällets representant i områdena”.

– Jag tror att i folks ögon är vi inte bara ett renodlat fastighetsbolag utan också en del av samhället. De har mycket tillit till oss och vill inte bara prata om fastigheterna utan mycket annat också. Men hur mycket ska vi vara ett fastighetsbolag och hur mycket en slags förlängd arm för samhället? Någonstans måste vi dra gränsen också, säger Magnus.

Hittade droger

En gång upptäckte Magnus kollega droger i en källare. Hissreparatörer har hittat vapen som låg gömda på hisstaken. Då dras en tydlig gräns.

– Vi rör inte det utan går bara ifrån och ringer polisen.

Magnus Ahlström, fastighetsskötare i Holma, Malmö.
”Vissa undrar hur sjutton jag kan jobba här. Men det är verkligen inte som folk tror. Om det hade varit så farligt hade jag inte varit kvar här efter 15 år.” säger Magnus om Holma.

Rundan fortsätter bort mot ett av de gulfärgade höghusen i Holma. Magnus och hans kollega gnabbas med varandra. Det blir många gliringar och skämt.

– Vi som jobbar här har kul ihop. Vi känner varandra utan och innan. Jag litar 100 procent på honom, säger kollegan.

Magnus tittar upp mot fasadmålningen ”Smug one” som pryder hela kortsidan av huset.

– Vissa undrar hur sjutton jag kan jobba här. Men det är verkligen inte som folk tror. Om det hade varit så farligt hade jag inte varit kvar här efter 15 år.

Polisens lista över utsatta områden

Särskilt utsatta områden:

Alby, Botkyrka
Fittja, Botkyrka 
Hallunda/Norsborg, Botkyrka
Husby, Stockholm
Rinkeby/Tensta, Stockholm
Vivalla, Örebro
Gottsunda, Uppsala
Hässleholmen/Hulta, Borås
Norrby, Borås
Skäggetorp, Linköping
Ronna/Geneta/Lina, Södertälje
Araby, Växjö
Karlslund, Landskrona
Nydala/Hermodsdal/Lindängen, Malmö
Rosengård söder om Amiralsgatan, Malmö
Södra Sofielund (Seved), Malmö
Hammarkullen, Göteborg
Bergsjön, Göteborg
Biskopsgården, Göteborg
Hjällbo, Göteborg
Lövgärdet, Göteborg
Tynnered/Grevgården/Opaltorget, Västra Frölunda

Riskområden

Gårdsten, Göteborg
Holma/Kroksbäck/Bellevuegården, Malmö
Dalhem/Drottninghög/Fredriksdal, Helsingborg
Söder, Helsingborg
Tjärna Ängar, Borlänge
Oxhagen/Varberga, Örebro
Tureberg, Sollentuna
Fornhöjden, Södertälje
Hovsjö, Södertälje
Rissne/Hallonbergen, Sundbyberg

Utsatta områden

Fröslunda, Eskilstuna
Lagersberg, Eskilstuna
Skiftinge, Eskilstuna
Klockaretorpet, Norrköping
Navestad, Norrköping
Rannebergen, Göteborg
Hisings Backa, Göteborg
Kronogården/Lextorp/Sylte, Trollhättan
Råslätt, Jönköping
Gamlegården, Kristianstad
Charlottesborg, Kristianstad
Andersberg, Halmstad
Bäckby, Västerås
Skogås, Huddinge
Vårby, Huddinge
Brandbergen, Haninge
Bredäng, Stockholm
Älvsjö/Solberga, Stockholm
Hagsätra/Rågsved, Stockholm
Hässelby/Vällingby, Stockholm
Vårberg, Stockholm
Östberga, Stockholm
Storvreten/Tumba, Botkyrka
Termovägen, Järfälla
Sångvägen, Järfälla
Finnsta, Upplands Bro
Edsberg, Sollentuna