Samhall har ett uppdrag från staten att erbjuda skyddade anställningar för personer med funktionsnedsättning som medför en nedsatt arbetsförmåga. Jobben ska vara meningsfulla och utvecklande. Men hur är det egentligen?

Det är frågeställningen i veckans program från Uppdrag granskning från SVT. Anställda och tidigare chefer berättar om en verklighet där det inte tas hänsyn till personers funktionsnedsättning. Där anställda kastas ut utan introduktion, får handleda andra kolleger som inte talar samma språk och där städning är det jobb som erbjuds trots att det är för tungt för den personen.

Kunde välja bland arbetslösa

Chefer berättar också att de kunnat välja ut personer på Arbetsförmedlingens rekryteringsträffar, och då valt sådana som var tillräckligt starka för att klara Samhalljobbet. En uppgift som både Arbetsförmedlingen och Samhalls styrelseordförande tillbakavisar.

–Kliv ut i verkligheten säger jag bara. Inget stämde av det hon från ledningen sa. Och det som Arbetsförmedlingen sa stämmer inte heller. Jag tycker de pratade förbi varandra, säger skyddsombudet Veronicka Norgren Björklundh och håller med om de uppgifter som SVT-programmet fått fram.

Veronicka Norgren Björklundh, skyddsombud på Samhall i Karlstad.

Skyddsombudet håller med

Fastighets skyddsombud Joakim Häggkvist i Mjölby känner också igen sig i verkligheten som skildras i programmet.

–Samhall tar inte folk på allvar. Kraven ökar och det blir mer jobb när de istället borde anpassa arbetsuppgifterna för oss som är där. Om man ringer och ber om hjälp för att vi inte hinner får man veta att man inte duger till. Istället för att skicka avlastning hotar de med omplacering, säger Joakim Häggkvist.

Han städar i en Willysbutik, men har problem med värkande knän och handleder.

Joakim Häggkvist jobbar på Samhall i Mjölby.

–Jag kan själv vittna om hur tufft jobbet är. Jag har dyslexi också så jag blir trött i huvudet efter mina timmar på jobbet. Många kolleger har också chefer som inte lyssnar, då blir det att man blir sjukskriven istället, fortsätter han.

”Helt friska fick städa på Arlanda”

För att klara det stora städuppdraget på Arlanda ska företaget, enligt uppgifter till Uppdrag granskning, ha anställt helt friska personer som blivit av med jobbet på den städfirma som konkurrerades ut av Samhall. Enligt tidigare chefer flögs också Samhallanställda in från andra orter till Arlanda för att städa där. Under tiden fick de bo på hotell.

Joakim Oscarsson.

Facket har inte insyn i urvalet

Joakim Oscarsson är avtalssekreterare på Fastighets och var tidigare ombudsman med ansvar för Samhallavtalet.

–Samhall spelar en viktig roll och vi tycker att det är bra jobb som gör skillnad, där personer får arbetskamrater och utvecklas. Vi som fackförbund är inte involverade i den processen vilka som väljs ut. Vi måste lita på att Arbetsförmedlingen följer direktiven om vilka som ska anvisas till Samhall. Om det inte är så måste staten och regeringen sätta press så att det ändras, säger Joakim Oscarsson.

Bilden från denna och tidigare rapportering är att pressen är hård på de anställda, lönsamhetskrav gör att arbetstempot drivs upp och att det är därför som personer med lättare funktionshinder eller helt friska plockas in.
Hur kan ni som facklig organisation hjälpa medlemmar när arbetsmiljön har såna brister?

–Vi har många duktiga skyddsombud som verkar för en bättre arbetsmiljö och bevakar frågorna. Allt kan bli bättre, men jag tycker att Samhall är snabba att möta upp när vi har kritik och vi gör olika satsningar för att stärka skyddsombuden på företaget, säger Joakim Oscarsson.

Måste matcha bättre

Fastighets skyddsombud Veronicka Norgren Björklundh tycker att det viktigaste för att förbättra läget på Samhall är att se till personers funktionsnedsättningar på riktigt.

–Det viktigaste är att matcha bättre, både från Arbetsförmedlingen och inne på Samhall. Cheferna läser inte läkarintygen. Om en person kanske inte tål stress eller starka lukter så hamnar den på Max, där det är både stressigt och osar. En som har ont i knät blir satt på uppgifter där en måste krypa på knä. Så kan det inte få vara, säger hon.

I dagarna har regeringen förtydligat reglerna för hur Arbetsförmedlingen ska göra när de anvisar personer med funktionsnedsättning till Samhall. För att anvisas till skyddat arbete ska en persons arbetsförmåga vara så nedsatt av en funktionsnedsättning att personen inte kan få något annat arbete. Deras behov ska heller inte kunna tillgodoses genom andra insatser.

Fackförbunden på Samhall

Fastighets, Kommunal, Metall, Seko, HRF, GS och Handels organiserar medlemmar på Samhall. Omkring 23 000 personer är anställda i det så kallade kärnuppdraget på Samhall. Kärnuppdraget är att erbjuda skyddade anställningar till personer med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga.