– Ja, jag fick avslag när jag anmälde covid som arbetsskada. Men efter ett par veckor kom det en utbetalning på över 5 000 kronor …

Facket vill ha ändring

Frågan om vilka av dem som drabbas av covid-19 som kan få sjukdomen klassad som arbetsskada är omstridd. Arbetsskada är ett samlingsnamn för arbetssjukdom, smitta, färdolycksfall och olycksfall i arbetet.

För den som drabbas av arbetsskada finns det extra pengar i TFA-försäkringen som följer med kollektivavtalet. Men det finns regler om vilka yrken som kan få en smittsam sjukdom klassad som arbetsskada, och där finns inte fastighetsskötare med. Inte heller städare och sanerare, om deras arbetsplats inte finns inom vård, omsorg eller laboratorier.

Något som facket vill ändra på. LO har därför uppmanat alla som upplever att de har smittats av covid på jobbet att anmäla sjukdomen som arbetsskada.

Okänt hjärtfel

Vilket Ulf Rosenblad alltså gjorde – och fick avslag.

Minns du honom, fastighetsskötaren och överlevaren som drabbades av covid-19 och låg åtta dygn i respirator? Han är själv övertygad om att han smittades i jobbet, i april för över ett år sedan.

Nu har han gått upp på heltid igen, medan vården fortsätter att undersöka och behandla honom för följderna av sjukdomen. Och dessutom ett nyupptäckt hjärtfel.

– Just nu är jag på väg att göra ett 24-timmars EKG. När jag låg i respiratorn upptäckte de att jag har ett fel på pumpen som ska kollas. Det fantastiskt bra att de hittade det, säger Ulf Rosenblad.

Oväntade tusenlappar

Nästan lika nöjd är han över pengarna från Afa Försäkring. Det blev 11 500 kronor sammanlagt. Efter den första förvåningen tog han reda på att det är ersättning för pengar som han förlorade på att vara sjukskriven.

– Jag visste inte att den försäkringen fanns. Men när jag skickade in och ville få ersättning för arbetsskada blev det som en anmälan till den i stället. Och pengarna passar bra nu när en hel del släpar efter.

Det handlar om ersättning från den vanliga sjukförsäkringen AGS som ger extra pengar till den som är sjuk i mer än två veckor, oavsett sjukdom. Kraven är att det finns kollektivavtal på arbetsplatsen.

Rutinen är att den som är eller har varit sjuk själv ska anmäla detta till Afa Försäkring för att få de extra pengarna. För Ulf Rosenblad kom de som en överraskning eftersom hans anmälan handlade om den andra försäkringen, den som inte gäller för fastighetsskötare.

Så funkar försäkringen AGS

• På arbetsplatser där Fastighets har kollektivavtal ger avtalsgruppsjukförsäkringen AGS extra pengar när du är sjuk i mer än två veckor, oavsett sjukdom. Ersättningen går utöver Försäkringskassans ersättning.

• Du ska själv fylla i en blankett och skicka in. Ansök via Afa Försäkrings hemsida.

• Detta gäller privat- eller kooperativt anställda arbetare. Anställda inom kommuner och regioner, svenska kyrkan och på vissa kommunala bolag har en motsvarande försäkring.

• Det finns fler kollektivavtalade försäkringar. Du kan läsa mer här.