Det hänger verkligen på oss nu. Coronaviruset har härjat i snart ett och ett halvt år och lämnat död och ohälsa i sitt spår. Äldre och redan sjuka har drabbats hårt. Bland er som städar och sköter fastigheter har många haft svårt att värja sig från smittan och i branscherna har flera blivit allvarligt sjuka. Alla vet vi folk i vår närhet som insjuknat och har svårt att orka tillbaka till den gamla energin.

allt hänger på om coronaviruset muterar, om smittomönstret ändras och hur vi följer restriktioner och riktlinjer

Nu ser vi (troligen)en mer normal vardag skönjas. Regeringen planerar för att släppa på restriktionerna i fem olika steg. Det första kommer idag, tisdag 1 juni. Restaurangerna får hålla öppet till 22.30, barn kan åka på kollo och gå på tivoli, vi får se sommarteater eller fotbollsmatcher med 500 sittande i publiken. Kanske kan vi i höst gå på bio med fler i salongen, och redan i sommar åka kollektivt utan munskydd. Det känns hoppfullt. Men allt hänger på om coronaviruset muterar, om smittomönstret ändras och hur vi följer restriktioner och riktlinjer.

Vi vet så väl att vi ska hålla avstånd, hellre träffas utomhus än inomhus och i små grupper. Att vi ska stanna hemma vid symptom, hosta i armvecket och tvätta händerna.

När det är vår tur ska vi vaccinera oss. För min del har jag redan fått den första sprutan. Jag tog vaccinet för att skydda mig själv men också för att minska risken att smittan fortsätter att spridas vidare och drabba andra. 

En del väljer att inte ta en spruta, av rädsla eller skepsis om vaccinet är säkert och effektivt. 

För oss lekmän är det omöjligt att bedöma riskerna. Därför måste vi lita på forskarna

För oss lekmän är det omöjligt att bedöma riskerna. Därför måste vi lita på forskarna. Med den kunskap som finns idag är risken att bli allvarligt sjuk av vaccinet avsevärt mindre än risken att bli allvarligt sjuk av covid. Nu när en stor del av den vuxna befolkningen fått vaccin minskar också antalet smittade i snabb takt i Sverige.

Det finns krafter som vill sprida misstänksamhet mot forskning och fakta. Men hur trovärdiga är uppgifter om att corona inte finns eller att vaccinet innehåller något annat än deklarerat? Vad är syftet med att sprida de uppgifterna? 

Det är sunt att tänka kritiskt, men det är värt att fundera över vilka auktoriteter som vore bättre att sätta sin tillit till om coronaviruset än forskare och sjukvården. 

Vi måste vara försiktiga och solidariska

Det hänger verkligen på oss nu. Vi måste vara försiktiga och solidariska. Vi måste hålla i och hålla ut. Nu stoppar vi nästa våg!