Matias Toro Bravo lunchsnackar med kollegorna Christian Backström och Christian Gustavsson.

– Det är aldrig fel med indiskt, säger han.

Dofterna blandar sig runt lunchbordet hos fastighetsskötarna på HSB i Stockholmsförorten Alvik. Nyanställda Matias Toro Bravo har mikrat sin tikka masala och kollegan skalar en apelsin. Någon kommer senare till rasten, och ett par andra ger sig hastigt i väg för att möta driftteknikern och en vvs:are i en lägenhet med dålig värme.

Snacket går om hur dagen har funkat hittills. ”Jag får bara skitjobb, jag”, klagar någon.

Skitjobb?

– Skitjobb … ja det är när det strular, när man kör fast, måste åka till grossisten. När man lägger ner tid … som i dag. Jag skulle byta en köksfläkt, men det var långa skruvar som satt långt in och ingen skruvmejsel funkade. Sen saknades kontakten, förklarar Christian Backström, veteran i branschen.

Ballofix-brist

Matias Toro Bravo fyller i:

– Man förbereder sig, planerar sin dag … och sen kan vad som helst hända. Vi började sju i morse, och efter frukost åkte jag och kollegan på ett enkelt jobb. Vi hade fem ballofixer att installera.

(För den som inte är i branschen: Ballofix är en kulventil som sitter i rören, till exempel under diskbänken.)

– Men kunden hade köpt fel och vi fick köra till grossisten i Lunda för att byta, så det blev ”ett skitjobb”.

Matias Toro Bravo och Christian Gustavsson fixar lite småjobb i portarna runt kontoret.

14 % på väg till pension

De närmaste fem åren kommer ungefär 14 procent av dagens fastighetsskötare, fastighetstekniker och fastighetsvärdar att gå i pension. Dessutom räknar ett av fyra företag i branschen med att växa.

Gymnasiets fastighetsutbildningar räcker inte på långa vägar för att täcka behovet. Yrkeshögskola och arbetsmarknadsutbildningar för arbetslösa är andra vägar att plugga sig till jobben.

Men när HSB Stockholm under vårvintern anställde tre fastighetsskötare kom ingen från skolbänken. Det blev i stället en belysningsmontör, en allt-i-allo från fastighetsbranschen – och en arbetsledare inom flyget. Den sistnämnde är Matias Toro Bravo.

Sju år på flyget

– Ja, jag jobbade på Arlanda, på Menzies Aviation. Mitt gäng där tar hand om planen när de har landat, de lossar väskorna och knuffar iväg planet med en truck. När det ska iväg lastar de bagaget. Jag var där i sju år.

Matias Toro Bravo behövde byta jobb när han varannan vecka blev heltidspappa till femåriga Alexis och Alma, tre år.

– Jag kunde inte fortsätta jobba på kvällar, nätter och helger. Och jag ville få mycket mer tid med barnen. Alexis ska börja med fotboll, kanske efter sommaren.

Matias Toro Bravo

Jobbar – och pluggar

I den situationen började Matias Toro Bravo tänka på fastigheter. Han har vänner som är fastighetsskötare och fastighetsförvaltare – och visste att det är en bransch som växer. Det blev yrkeshögskola och en två och ett halvt år lång utbildning till fastighetsförvaltare. Ett år har gått och skolan är på distans.

– Så såg jag det här jobbet, sökte och fick det direkt. Nu jobbar jag heltid samtidigt som jag pluggar.

Men kan du det du behöver?

– Jag har gått en elkurs sedan jag började, en grundkurs med det vi får göra utan att ringa på elektrikern: armaturer, väggurtag. Och annars är jag händig.

”Ett enkelt jobb”

Dags att sätta i gång eftermiddagsjobben. Det är fredag och schemat säger hemgång halv två.

Matias Toro Bravo och kollegan Christian Gustavsson går runt mellan portarna på Svartviksslingan, där kontoret ligger.

”Ett enkelt jobb” väntar i 85:an. Ja, det var faktiskt redan gjort. Någon hade flyttat undan dörrarna som stod lutade i entrén. I 69:an kollar de källardörren och konstaterar att dörrstängaren är ”riktigt trött, faktiskt helt slut”. Dags att beställa en ny. Och i 11:an har dörrstoppen till en lägenhetsdörr lossnat och ligger på golvet, bara hålen är kvar i väggen. ”Vi måste komplettera innan vi sätter upp den.”

Det blir mycket mejl och telefon för fastighetsskötarna Christian Gustavsson och Matias Toro Bravo.

Hm, grovsoporna …

En koll i telefonen på nya felanmälningar. Hm, grovsoporna har inte hämtats. Sedan in i bilen och en tur till grossisten innan det är dags att säga ”trevlig helg”.

Efter en iskall majvecka med tokregn, översvämningar och vattenskador i hela området ser Matias Toro Bravo fram emot ett soligt veckoslut.

– Det blir härligt, och jag kan hämta tidigt på förskolan.

Efter två månader som fastighetsskötare, vad är det bästa med jobbet?

– Kollegorna! Alla hjälps åt när det krisar för någon. Vi har kul tillsammans och det är en bra aura här på jobbet.

Och det sämsta?

– Ingenting än så länge. Inte ens skitjobben, säger Matias Toro Bravo.