De flesta vet att det är bra för hälsan att träna och röra på sig. Det kan därför vara lätt att tro att om du rör dig mycket på dig på jobbet, så är det bra för hälsan. Men forskning visar att det inte är så enkelt. De som tränar på fritiden bygger upp sin kropp och stärker sin hälsa, medan de som har fysiskt tunga jobb och rör på sig hela dagarna riskerar att försämra sin hälsa.

Fysiskt jobb räcker inte

Städare, byggnadsarbetare och andra med tunga jobb där man rör på sig hela dagarna sliter ut sig. De är mer sjuka och har högre dödlighet än andra. Medan de som har kontorsarbeten bygger upp sin kondition och styrka eftersom de orkar och har tid att röra på sig efter jobbet.

– Det är absolut viktigt att röra på sig på jobbet och ha varierande arbetsuppgifter. Och i många yrken rör man på sig väldigt mycket. Men problemet är att man då kompenserar det genom att sitta stilla på fritiden. Och mycket forskning pekar mot att fysisk aktivitet på fritiden är väldigt viktig för hälsan, säger Magnus Lindvall, gästprofessor på Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH.

Vill hem och vila

Som en del av ett stort forskningsprojekt om fysisk aktivitet och hjärnhälsa på GIH, ska han göra en studie tillsammans med Saab. Exakt hur studien ska läggas upp är än så länge inte helt klart. Men i grunden ska de undersöka hur man kan få både arbetare och tjänstemän på Saab att frivilligt vilja röra på sig mer, både på fritiden och på jobbet.

– Det är klart att det är en utmaning att säga till människor som jobbar hårt med kroppen 40-45 timmar i veckan att de måste ta i och röra på sig ännu mer för att må bättre. De är kanske så trötta i rygg och axlar att det enda de vill göra när de kommer hem är att lägga sig i soffan och vila. Problemet är att det blir fel sorts återhämtning, det blir en sorts ond cirkel, säger Magnus Lindvall.

GIH har tilldelats drygt 120 miljoner kronor till forskning om fysisk aktivitet och hjärnhälsa. Studierna drar igång i november.