Det var i oktober 2020 som Fastighetsmedlemmen fick beskedet att hon var uppsagd från Samhall. Hon hade då varit anställd på Samhall i över 10 år. Som Fastighetsfolket tidigare berättat motiverar Samhall uppsägningen med att kvinnan saknar arbetsförmåga.

Samhall

Kritiken mot Samhall

Hon får inget jobb på Samhall – Fastighets går till domstol

Arbetsrätt

Ingen förlikning

I juni lämnade Fastighets in en stämningsansökan mot Samhall till Arbetsdomstolen, där Fastighets ogiltigförklarar uppsägningen. Sedan dess har parterna försökt att förlikas och bland annat suttit i en hel dags förhandling. Men de har inte kommit överens, berättar Nicklas Nilsson som är ombudsman på Fastighets.

– Vi vill så klart att medlemmen ska få sin lön och att hon ska få vara kvar och pröva olika jobb. Men vi har inte hittat någon lösning. Och då fortsätter processen i domstolen.

Utan lön

Samhall har dock stängt av kvinnan från jobbet och betalar inte ut hennes lön, berättar Nicklas Nilsson.

– Vi uppfattar detta som ett avsked. Och att stå utan lön skapar förstås panik hos henne då den här processen kan ta lång tid. Det är i grunden katastrofalt att Samhall inte kan lösa det här och betala henne.

I nuläget pekar det alltså mot att tvisten ska avgöras i Arbetsdomstolen.

”Principiellt viktigt”

– Samhall menar att medlemmen har för låg, eller helt saknar, arbetsförmåga. Men det är sådana människor som Samhall finns till för. Så jag tycker att det här är ett principiellt viktigt mål, säger Nicklas Nilsson.

Samhall skriver i ett mejl till Fastighetsfolket att de inte kan kommentera ”då det är ett pågående, enskilt ärende”.