– Jag tror att det beror på att restauranger och andra verksamheter har satt i gång igen. Och då behövs lokalvårdare, säger Anne Eriksson, föreståndare för Fastighets a-kassa.

Minskad smittrisk

A-kassan har inte analyserat nedgången på djupet. Men räknar alltså med att minskad smittspridning och lättnader i restriktionerna är en förklaring.

– En orsak till att vi hittills har kunnat hålla arbetslösheten i schack är statens olika stöd till drabbade företag, säger Anne Eriksson.

Anne Eriksson föreståndare för Fastighets A-kassa

”När verksamheter sätter i gång igen behövs det lokalvårdare.”

Bild: Ewa-Maria Kriegholm

I augusti var 2 176 medlemmar i Fastighets a-kassa arbetslösa och fick ersättning. Antalet har gått ner stadigt under hela året. I januari var antalet uppe i 3 293 personer, den högsta siffran under coronapandemin.

Utvecklingen är densamma för a-kassorna i stort. Antalet personer som fick a-kassa under april, maj och juni var 11 procent färre än under årets tre första månader.

Fastighets a-kassa har 47 441 medlemmar

– Att siffrorna nu sjunker är positivt, även om vi fortfarande är långt ifrån situationen före pandemin, säger Tomas Eriksson, kanslichef på Sveriges a-kassor, i ett pressmeddelande.

Högre ersättning

När coronan rullade in höjdes ersättningen till arbetslösa. Den högre nivån blir kvar under hela detta år och 2022. Fler arbetslösa når på så sätt upp till en ersättning som motsvarar 80 procent av lönen under den perioden.

Arbetslös? Gör så här

1. Anmäl dig till Arbetsförmedlingen. Du kan göra det digitalt. Viktigt att du gör det redan första dagen.

2. Be din arbetsgivare om ett arbetsgivarintyg. Det smidigaste är att gå in på sajten arbetsgivarintyg. nu och fylla i intyget, och sedan skicka det till dig.

3. Ansök om ersättning på Fastighets a-kassa. Du kan gå in på Mina sidor med e-legitimation. Fyll i uppgifterna och skicka med handlingar.