Kriminaliteten – en viktig valfråga för fastighetsskötare
Fastighetsfolket tog plats i lunchrummet på HSB i Viksjö utanför Stockholm för att höra fastighetsskötares tankar om politiken, ett år innan riksdagsvalet. I deras vardag har en fråga hamnat högt upp på agendan: kriminaliteten.
En grå metalldörr öppnas. Vi kliver in i vad som förut var ett pannrum men som nu är HSB:s kontor i Viksjö, i Järfälla strax norr om Stockholm. Det är lunchtid och ett gäng fastighetsskötare har samlats. Mikrovågsugnar surrar medan matlådor värms på.
David Holmgren, Anders Hornstrand och Mattias Selegård, alla tre fackligt aktiva i Fastighets, sätter sig vid matbordet i det spartanskt inredda lunchrummet.
”Riksdagspolitikerna har aldrig jobbat”
Vi är mindre än två mil från riksdagshuset. Men riksdagspolitikerna är långt borta från deras vardag, säger flera av dem.
– Jag tror inte att någon rikspolitiker har den verklighetsförankringen. De är yrkespolitiker och har inte jobbat. De går direkt från högskolan eller ungdomsförbundet in i politiken, säger Anders Hornstrand.
David Holmgren menar att det inte finns något parti som jobbar för dem, även om alla pratar om det. Mattias Selegård jämför politikernas inställning med den som många andra har till fastighetsskötarna.
– Så länge allt funkar så tänker de inte på oss. När politikerna knallar omkring i sina byggnader i stan så tänker de inte på folket som jobbar där förrän radiatorerna är kalla och det är 12 grader en fredagsmorgon.
Samtidigt är Socialdemokraterna ett parti som tydligt säger sig vilja nå er och andra i liknande yrken?
– De är inte längre ett arbetarparti utan mer ett mittenparti. Tar vi bort ytterpartierna Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Sverigedemokraterna, så har vi egentligen mittenpartier kvar. Socialdemokraterna driver vidare moderat politik som jobbskatteavdrag till exempel. Sossarna började lämna det där redan på 1960-talet, säger David Holmgren.
Tycker att facket borde vara opolitiskt
Alla tre röstar, men både Anders Hornstrand och David Holmgren beskriver sig själva som politiskt obundna. De skulle gärna se att facket också var det.
– Facket har valt sida och försöker påverka folk att inte rösta på den andra sidan. Jag tror inte det blir bra. I ett valår hade man kunnat påverka helheten om man var opolitiska, säger David Holmgren.
LO och Socialdemokraterna har en facklig-politisk samverkan. Varje valår lägger LO tiotals miljoner på kampanjer för Socialdemokraterna. Samtidigt sjunker stödet för S bland LO-anslutna, medan stödet för SD har ökat.
Sverigedemokraterna vågar tala klarspråk
– SD pratar öppet om saker som andra partier försöker sopa under mattan. Men de andra partierna vill inte prata med extremhögern eller extremvänstern. Jag tror många upplever det som vuxenmobbning, säger Anders Hornstrand.
David Holmgren fyller i:
– Man åsidosätter väldigt många personers åsikter. Till exempel Vänsterpartiet har 11 procent. Det betyder att det finns 11 procent kommunister i landet. De ska väl få tycka det? Men där har många partier sagt nej till samarbete.
De nämner även januariavtalet som något som kan drabba Socialdemokraterna, som de menar har vikt sig för samarbetspartierna med syfte att hålla sig kvar vid regeringsmakten.
– Jag tror många tycker att Löfven sålt sig och gjort allt som samarbetspartierna vill, för att behålla makten. Det tror jag kommer att straffa dem jättehårt i nästa val, säger Mattias Selegård.
Vad är det som SD vågar prata om?
– Integrationen som inte fungerar. Invandringsfrågan pratas det om mycket här. Vi drabbas ju av alla skjutningar och sprängningar som sker, säger Anders Hornstrand.
Så skulle de LO-anslutna välja om det var val i dag
Droger och explosioner
De börjar berätta om fastigheter där de upptäckt gömda droger. Sönderskjutna fönsterrutor och sprängda ytterdörrar. För Mattias Selegård har kriminaliteten seglat upp som den viktigaste valfrågan.
– Det måste de lösa. Det skjuts överallt när man kollar på nyheterna. Det är Växjö, Linköping, och nästa dag kan det vara utanför min dörr.
Facket har valt sida och försöker påverka folk att inte rösta på den andra sidan. Jag tror inte det blir bra.
Anders Hornstrand nämner också kriminalpolitiken. Men även sjukvården och äldreomsorgen. För dem och andra yrkesgrupper inom Fastighets, tror de att skattepolitiken blir viktig.
– De som kör på att beskatta mer kommer att förlora valet. Det tror jag är politiskt självmord. I slutändan vill de flesta ha mer pengar att röra sig med, säger Mattias Selegård.