– Jag ska bjuda sambon och dottern med familj på restaurang inne i Skövde … men annars vet jag inte.

Det var en rörd Annica Falck som var med på den digitala prisutdelningen. Hon är Fastighets representant i företagsrådet på Samhall och sitter dessutom i fackets försäkringskommitté i region Väst. Ledstjärna utsågs hon till för sin kamp för rättvisa villkor för dem som jobbar på Samhall.

”Någon vi ser upp till”

Ledstjärnan är Folksam LO Pensions hållbarhetspris. Det delas ut vartannat år och prissumman är 50 000 kronor. Den som får priset ska ha gjort väsentlig skillnad för ett mer hållbart arbetsliv – och inte bara för sig själv. ”En Ledstjärna är någon vi ser upp till, som vi följer och som vi lyssnar på”, enligt Folksams presentation.

– Det känns jättebra, säger Annica Falck direkt efter prisutdelningen. Det är skönt att få resultatet för det man har tjatat om så länge.

Särbehandlades

Det handlar om sjuk- och efterlevandeförsäkringen, som alla Fastighets medlemmar har genom facket. Tidigare särbehandlades de flesta Samhall- och alla lönebidragsanställda i villkoren för försäkringen. Det tog betydligt längre tid för just dem att kvalificera sig för att få ersättning om de blev långtidssjuka.

Annica Falck satte i gång sitt ”tjatande” 2007. Hon fick facket bakom sig genom att skriva en motion till Fastighets kongress. Och till sist ändrade Folksam villkoren.

Nu blir det pensioner

Och nu är hon på gång igen. Den här kampen handlar om pensioner och Samhalls anställda.

– Jag har motionerat till LO-kongressen för att få stöd för att vi ska få jobba längre än till 65 om vi vill. Så är det inte för Samhallanställda i dag.

… och ett nytt fackförbund

Samtidigt blev det ytterligare en motion som ska diskuteras på LO:s kongress som återupptas i november.

– Jag tycker att vi ska ha ett eget Samhall-fack. Nu är det åtta fackförbund som äger kollektivavtalet, och det ställer alltid till det, säger Annica Falck, Årets ledstjärna 2021.

Det här ersätter försäkringen

Arbetsoförmåga – engångsersättning, 1 700 kronor (efter 90 dagars karens).

Arbetsoförmåga – månadsersättning, max 1 700 kronor/mån efter karens.

Dödsfall – engångsbelopp till efterlevande, 290 000 kronor.

Vissa diagnoser – engångsersättning, 50 000 kronor.

Försäkringen ansluts du till automatiskt som medlem i Fastighets, om du inte tackar nej. Den kostar mellan 62 och 101 kronor per månad, premien blir dyrare ju äldre försäkringstagaren är. Efter Annica Falcks kamp har Samhall- och alla lönebidragsanställda samma villkor som andra.