– När de sista kunderna har gått tömmer vi papperskorgarna och ser till att morgonskiftet kommer till en fräsch arbetsplats, säger driftledaren Kjell Lindén och berättar att han har fått igenom att företagets städare ska täcka även timmen efter stängning.

År 2020 28 404 medlemmar i Fastighets

En ny medlem?

På Ikea i Barkarby, norr om Stockholm, ser dagens arbetsplatsrunda ut att ge resultat för Fastighets:

Flera städare berättar om sin situation i korta samtal med förbundets högsta ledning. Svaren på hans fråga är att jobbet på Ikea fungerar bra. En nyanställd blir intresserad av att gå med i facket. Och Kjell Lindén får en push att engagera sig igen.

410 färre än året före

– Ja, jag har tänkt på att ställa upp i Fastighets. Jag har varit fackligt aktiv sedan 1979 på många olika jobb och i olika förbund, säger han som nu är på gång att bli skyddsombud.

Trivs bland medlemmar

– Det är kul att komma ut och prata direkt med medlemmarna. Höra hur de resonerar på arbetsplatserna och hur det ser ut i verksamheterna, säger Magnus Pettersson.

Som ordförande i Fastighets har han åkt runt mellan arbetsplatser under ett par veckor i november. Samtidigt har de övriga i fackets ledartrojka hälsat på bland städare, fastighetsskötare och andra fastighetsfolk. Även ett antal fackliga på regional nivå har turnerat mer än vanligt. Mest för att höra hur läget är.

Nystart för besöken

– Det här är som en nystart efter pandemin, säger Magnus Pettersson.

Mohamad Elmarghichi är ombudsman i fackets region Ost, och den som kör bilen mellan arbetsplatsbesöken i Stockholmsområdet.

– Våra medlemmar saknade oss under pandemin. De kunde inte jobba hemifrån, utan de har kämpat. Många blev sjuka och en del dog, säger han.

Peter Obermuller, vice ordförande i Fastighets Samhallklubb i norra Stockholm, möter Fastighets ordförande Magnus Pettersson.