Den 2 december blev en städare på Samhall i Vimmerby påkörd av en hjullastare som röjde snö. Hon var på väg från ett städuppdrag på ett trävaruföretag strax utanför Vimmerby när olyckan inträffade. Städaren som var i 50-årsåldern dog av sina skador.

Polisen tog fordonet i beslag. De har sedan dess hållit förhör med vittnen och tekniker har undersökt olycksplatsen.

Oklart om det var ett brott

Utredningen ligger hos Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Malmö.

– Just nu är det arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död som är rubriceringen för den här händelsen. Men vi får se om det ändras. Polisen håller på att samla in så mycket information som möjligt och jag vet för lite för att kunna säga vilken brottsrubricering som är rätt, säger kammaråklagare Christer Forssman.

Det är fortfarande osäkert om det rör sig om ett arbetsmiljöbrott eller vållande till annans död, eller om det som hände var något brott över huvud taget, säger Forssman.

– Vi kan komma fram till att det var en ren olyckshändelse, och då läggs förundersökningen ned, säger han.

Fastighets stöttar

Olyckan är anmäld till Arbetsmiljöverket. Samhall kallade in ett kristeam och kopplade in företagshälsovården för att ta hand om personalen direkt efter olyckan. Samhall arbetar även med en intern utredning.

Fastighets har erbjudit stöd, säger regionala skyddsombudet Jesper Zettergren.

– Jag har pratat med det lokala skyddsombudet och andra som jobbar där i Vimmerby. Vi har även pratat med de anhöriga. Sedan pågår det en polisutredning och jag tror att både vi och Arbetsmiljöverket avvaktar för att se vad polisen kommer fram till. Det viktigaste vi kan göra just nu är att vara ett stöd om någon på arbetsplatsen inte mår bra.