– Jag har flaggat för att vi har en klubb på Inspira och det tycker nya företagsledningen är bra, säger Mohamad Elmarghichi, ombudsman på Fastighets region Ost.

Affären landar på 380 miljoner kronor när Coor tar över städföretaget Inspira.

”Möjlighet att utvecklas”

På Coor är städningen en del av verksamheten. Företaget har en rad tjänster inom facility management (FM); fastighetsservice, lokalvård, mat och dryck på jobbet, kontorsservice, konferensservice, telefoni och kundtjänst.

– Jag tycker att det är spännande att gå över till ett stort företag. Där finns flera möjligheter att utvecklas, säger Juan Carlos Cerda Ruiz, klubbordförande på Inspira i Stockholm.

Alla får följa med

Köpet är verklighet nu när statliga Konkurrensverket har godkänt det. Rent juridiskt blir alla anställda på Inspira kvar i ett dotterbolag, men utåt tillhör de det större företaget. Det innebär att de anställda får behålla sin tjänst, sin lön, sina villkor och sina anställningsår. Inspirapersonalen får däremot byta till Coors svarta arbetskläder.

Företagsköp inträffar då och då i städbranschen.

– Det är oftast inte särskilt dramatiskt, säger Ewa Edström, central ombudsman på Fastighets.

Hoppas på fackligt lyft

– På min arbetsplats Coor i Borås pratas det ingenting om köpet, säger Jenny Parmstrand, regionalt skyddsombud på Fastighets.

Själv ser hon öppningar för ett större fackligt engagemang när Inspirafolket kommer in i företaget:

– Vi har försökt dra i gång en riksklubb flera gånger utan att lyckas. Nu kan det bli mera fart på verksamheten när vi slår ihop oss med de fackliga på Inspira.

Coor + Inspira = sant

Coor startade 1998.

Coor har drygt 11 000 anställda i Sverige, Danmark, Norge och Finland.

Coors omsättning var förra året cirka 9,6 miljarder kronor.

Inspira grundades 1984.

Inspira har runt 1 500 anställda i Sverige.

Inspiras årsomsättning är cirka 700 miljoner kronor.

Källa: Företagens hemsidor