– Vi är inte nöjda med allt som den socialdemokratiskt ledda regeringen har gjort, men genom att bidra kan vi vara med och påverka politiken, säger Magnus Pettersson, förbundsordförande i Fastighets.

– Vi anser att partiet är det som företräder våra medlemmar på bästa sätt.

Han berättar att Fastighets kommer att mobilisera förtroendevalda och andra engagerade att ringa till medlemmarna för att prata politik inför valet.

S + V på Fastighetsmöte

I Mjölby har Fastighets på lokalplanet bjudit in till politiskt möte i början av maj. Dit kommer en socialdemokratisk riksdagsman, Johan Andersson, plus Ida Gabrielsson, vice ordförande i Vänsterpartiet.

– Jag tycker att LO och Fastighets ska fördela sina pengar mellan de röda partierna. Vänsterpartiet gör mycket bra för oss arbetare, och då är det skamligt att LO bara stöttar Socialdemokraterna, säger Joakim Häggkvist, skyddsombud och initiativtagare till Mjölbymötet.

”Försämrar våra rättigheter”

En annan av de ilskna i Fastighets är Roger Crossler, ordförande i Fastighetsklubben på SGS Studentbostäder i Göteborg.

– Jag förstår inte. Hur i helvete kan LO stötta ett parti som tar ifrån oss våra rättigheter och försämrar våra villkor?

LAS och strejkrätt

Han fortsätter:

– Självklart ska den facklig-politiska samverkan fortsätta, och om det är med sossarna eller vänstern bryr jag mig inte om. Bara de står på arbetarnas sida, säger Roger Crossler.

Han pekar ut tre politiska områden där han anser att Socialdemokraterna inte har stått på den sidan: ändringar i lagen om anställningsskydd, inskränkningar i strejkrätten samt att vinster i välfärden är tillåtna.

”Stödet är villkorat”

LO:s ordförande Susanna Gideonsson presenterade organisationens valplattform samtidigt som hon berättade om de 30 miljonerna som går till LO:s kampanj för att Socialdemokraterna ska vinna valet.

– Sveriges arbetare behöver en stark socialdemokrati och LO har aldrig tidigare satsat så mycket på detta, säger hon. Men vårt stöd är villkorat.

Bland kraven som LO skickar till Socialdemokraterna finns höjda pensioner, mer pengar till vård och omsorg, höjd a-kassa, förbättringar i sjukförsäkringen och slopat karensavdrag.

”Speglar viktiga frågor”

– Vi ska sätta oss tillsammans med Socialdemokraternas för att göra prioriteringarna, säger Susanna Gideonsson.

Hon förklarar att det kan behövas om det blir förhandlingar med andra partier efter valet.

Valplattformen är bra, tycker Fastighets Magnus Pettersson.

– Den speglar frågor som är viktiga för våra medlemmar. Inte minst när det gäller arbetskriminalitet och arbetskraftsinvandring.

LO:s krav för att stötta S

Facket satsar 30 miljoner på att Socialdemokraterna ska vinna valet. Pengarna går till LO:s egen kampanj inför valet. I sin valplattform samlar LO en rad krav på politiken. Här kommer en kortversion:

• Ökade statsbidrag till välfärden.

• Stopp för vinstintressen i sjukvård och omsorg. Mer pengar till sektorerna.

• Höjt tak i a-kassan.

• Bort med dagens prövning av sjukas arbetsförmåga mot en låtsasarbetsmarknad.

• Avskaffa karensavdraget.

• Skärp straffen mot kriminalitet i arbetslivet.

• Stramare reglerna för arbetskraftsinvandring.

• Höj kapitalskatterna.