Enligt Skatteverket har städpersonal på Karolinska och Stockholms universitet fått betalt svart av en underleverantör.

Strax söder om Stockholm ligger Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Det prestigefulla sjukhuset var en gång i tiden Sveriges största vårdbyggnad och rankas som ett av Europas bästa sjukhus.

Det är Miab, som kallar sig Sveriges största privatägda städföretag, som har vunnit den offentliga upphandlingen. Sedan flera år sköter de städningen på Karolinska. 

Fastighetsfolket kan nu berätta att en städfirma som har dömts för skattebrott och betalat svarta löner, har varit underleverantör för Miab och städade i sjukhuslokalerna – fram tills att vi började ställa frågor om företaget.

Miab är också leverantör av städningen på Stockholms universitet. Även där var städfirman en godkänd underleverantör tills Fastighetsfolket hörde av sig.

Har kollektivavtal

Städfirman har sin bas i ett anspråkslöst kontor i en närförort till Stockholm. På sin hemsida berättar firman om sin långa erfarenhet i branschen. De är medlemmar i arbetsgivarorganisationen Almega och har kollektivavtal med Fastighets och Kommunal.

Vad som inte syns är att städfirmans grundare och dåvarande vd dömdes till samhällstjänst för skattebrott och försvårande av skattekontroll i början av 2021.

Företaget dömdes också till företagsbot till staten på 100 000 kronor. En utredning från Skatteverket, under ledning av Ekobrottsmyndigheten, visade att städfirman sysslat med en typ av brottslighet som är vanlig i branschen.

Detta stod i domen

I februari 2021 dömdes städfirmans dåvarande vd till samhällstjänst för sju fall av skattebrott och två fall av försvårande av skattekontroll. Städfirman dömdes också till att betala en företagsbot till staten på 100 000 kronor.

Tingsrätten slår fast att mannen vid sju tillfällen lämnat oriktiga uppgifter till Skatteverket om för hög moms. Genom sju osanna fakturor.

De sju osanna fakturorna som mannen döms för är från 2015 och 2016. Summorna från de är cirka 360 000 kronor.

Tingsrätten slår fast att mannen varit delaktig i upplägget och därmed varit medveten om att fakturorna var falska.

Han har hela tiden nekat till brott.

Miljarder i svarta pengar

Sedan flera år tillbaka har Skatteverket satt in särskilda resurser för att granska fusket inom städbranschen.

Myndigheten bedömer att omkring fyra miljarder kronor av branschens omsättning betalas ut svart. När fusket letade sig hela vägen upp till statsminister Magdalena Andersson och den städhjälp som hon hade anlitat, kastades nytt ljus på frågan. 

I det här fallet har städfirman som Fastighetsfolket har granskat dömts för skattefusk, men de har ändå kunnat fortsätta sin verksamhet som underleverantörer i offentliga upphandlingar.

Ville få loss kontanter

Södertörns tingsrätt slog fast att vd:n under åren 2015 och 2016 hade använt sig av falska fakturor. Syftet var att få loss kontanter till svarta löner och att lura staten på pengar. 

Enligt domen fick den dåvarande vd:n loss cirka 360 000 kronor från sju fakturor. Cirka 90 000 kronor bedöms som svart lön till vd:n och drygt 170 000 som lön till svart arbetskraft. 

Ett bolag har vid flera olika tillfällen fakturerat städfirman för inhyrning av extra personal. Men det var en bluff. Bolaget gjorde inte något annat än att ställa ut falska fakturor. Städfirman betalade fakturan och fick tillbaka kontanter som användes till svarta löner.

Bluffbolaget tog ut kontanter och gav tillbaka till städfirman.

I utredningen finns mer än dubbelt så många fakturor som inte kom med i åtalet. De sträcker sig hela vägen tillbaka till 2011 och kommer från samma bolag som skrev de falska fakturorna.

Bland bluffakturorna från 2015-2016, som mannen döms för, nämns städuppdrag på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Liksom ett flertal städuppdrag på Stockholms universitet.

Men det stannar inte där. I fakturorna finns flera privata uppdrag. Det är förskolor, gymnasium och stora företagskontor i Stockholms innerstad.

Så här fungerar falska fakturor

Skattefusket med osanna fakturor har funnits i städbranschen i många år. Ett upplägg kan se ut så här:

  • Städfirman Städ AB beställer en faktura från ett fakturabolag. Fakturan påstås vara kostnad för personal som städat på ett kontor. Fakturabolaget hävdar att de sysslar med städning, men i själva verket är det ett bluffbolag som bara finns till för att kunna skicka falska fakturor.
  • Bluffbolaget skickar en falsk faktura tillbaka till städfirman Städ AB och får betalt. Bluffbolaget utför inte den städning som står på fakturan.
  • Städ AB bokför den falska fakturan som vanligt i sitt företag och kan därmed göra avdrag bland annat för moms.
  • Bluffbolaget tar ut pengarna kontant och pengarna lämnas tillbaka till kunden Städ AB efter att bluffbolaget har tagit ut en provision. Kontanterna används för att betala ut svarta löner till städare och ägare på Städ AB.

Vd:n hävdar att jobben gjordes av inhyrda städare som han har blivit fakturerad för. Men egentligen har alla de här städjobben enligt Skatteverket utförts av personal som har fått betalt svart, i kontanter, från vd:ns städfirma.

– Ja, det är Skatteverkets bedömning. Vi kan aldrig vara 100 procent säkra på att den personalen har utfört de jobben. Det finns varken tidsrapporter eller underlag. Men allting tyder på det, bekräftar Ulrika Sandell, skatteombud på Skatteverket och den som var beslutsfattare i ärendet med städfirman.

Ekobrottsmyndigheten avlyssnade samtal mellan vd:n och bluffbolaget.

Det finns både mejl och avlyssnade telefonsamtal där vd:n beställer fakturor av bluffbolaget och ger instruktioner om vad som ska stå på fakturorna. I förhör har vd:n inte kunnat förklara vilka som utförde jobben, och endast namngett en person. Men den personen nekar och säger att han aldrig har träffat vd:n.

– Det är sällan vi har så här stark bevisning som vi hade med exempelvis de här mejlen. Vi tror ju att det är hans egen personal som har gjort de här jobben. Men om de har gjort jobbet vitt så är det väldigt märkligt att han inte kan tala om vad de heter, säger Ulrika Sandell.

Vad tänker du kring att sådana stora institutioner har haft svart avlönade städare?

– Jag tänker väl inte så mycket mer än att det visar hur svårt det är att ha kontroll över det här, säger Ulrika Sandell.

Fram tills att Fastighetsfolket hörde av sig, användes städfirman fortfarande som underleverantör för golvvård åt Miab på Karolinska i Huddinge och delar av Karolinska i Solna.

Firman godkändes på nytt som underleverantör på Karolinska i mars 2020. Då hade vd:n suttit i förhör med Ekobrottsmyndigheten. Mer än två år hade gått sedan Skatteverket avslöjade städfirman.

Fastighetsfolket krävde svar

Även på Stockholms universitet var de fortfarande en av Miabs underleverantörer.

Först när Fastighetsfolket ställde frågor avbröt Miab helt sitt samarbete med städfirman.

Städfirmans vd har hela tiden nekat till brott. När Fastighetsfolket når honom bekräftar han först att han är underleverantör åt Miab och gör golvvård på Karolinska. När vi frågar om domen och fakturorna nekar mannen till allt. 

– Det är inte sant. Jag driver inte ens företag längre.

Förskolor, skolor, kontor – här har städfirman också fuskat

I möten med Skatteverket 2017 berättar den dåvarande vd:n att städfirman mestadels jobbar som underleverantör i Stockholmsområdet åt flera av Sveriges största städföretag. Bland storkunderna nämns Sodexo, Miab, Allianceplus (numera Asteri) samt Inspira (som numera ägs av Coor).

Städuppdragen på de falska fakturor som mannen dömdes för är inte bara på Stockholms universitet och Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. 

Det är också uppdrag för Inspira på förskolor, innerstadsskolor och gymnasium som ägs av Sveriges största friskolekoncern Academedia. Det är städning för Allianceplus på Lidlbutiker och på kontoren hos stora organisationer och företag som Svenska institutet för standarder, Fastighetsägarna, Cisco och Eon i centrala Stockholm.

Alla de jobben utfördes av personal som fick svart lön, enligt Skatteverket.

Städjobben utfördes av hans egen personal som fick betalt vitt, hävdar vd:n.

– Det som står om svartjobb stämmer inte.

Men bluffakturorna, och att han inte kan säga vem som utförde städjobben, vill vd:n inte kommentera.

– Det är en lång historia. Jag orkar inte berätta något mer om det.

Efter att domen vann laga kraft togs den dömde mannen bort som högsta företrädare i städfirman. Han ersattes av en anhörig. På företagets hemsida, som troligtvis inte har uppdaterats på länge, står han dock fortfarande som kontaktperson och grundare.