En städfirma som dömdes för flera fall av skattebrott fick fortsätta städa på Karolinska universitetssjukhuset. Enligt Skatteverket har företaget betalat svarta löner till städare på Karolinska, samt till städare på Stockholms universitet där firman också har jobbat.

Det berättar Fastighetsfolket i en granskning.

Blir förbannad

– Jag blir förbannad! Vi ska inte ha skattefifflare i våra verksamheter, säger Robert Johansson (S), biträdande oppositionsregionråd i Region Stockholm.

Karolinska har sagt att man inte kände till domen mot företaget.

– Det är riktigt allvarligt att vårt eget sjukhus inte har bättre koll på företagen man köper tjänster av. Den högerstyrda regionledningen verkar inte heller ha koll och har röstat ner våra förslag om att begränsa antalet underentreprenörsled, fortsätter Robert Johansson.

Han poängterar att Socialdemokraterna under mandatperioden har krävt att städningen av sjukhusen sker i Region Stockholms egen regi.

Svårt för regionen

Om man ska upphandla vill Vänsterpartiet i Region Stockholm se att regionen har en huvudleverantör som vunnit upphandlingen. Det företaget har ett stort ansvar för att villkoren är schyssta.

– Om det finns underleverantörer så måste huvudföretaget ha ansvaret i alla led för att det inte finns missförhållanden eller ekonomisk brottslighet. Det är svårt för regionen att gå in i alla led, det kräver en stor kontrollapparat, säger oppositionsrådet Anna Sehlin (V).

Anna Sehlin, Vänsterpartiets regionråd i opposition.

Problem med upphandlingar

Även Vänsterpartiet har flera gånger argumenterat för att städarna ska vara anställda på sjukhusen.

– Vi ser ett problem med många upphandlingar. Det är väldigt ofta prispressförslag. Eller så tar leverantören in en underleverantör och pressar ner priserna. Det går ut över kontrollen av de som utför arbetet och arbetsvillkoren för de anställda, säger Anna Sehlin (V).

Statsministerns bostad

Det är bra att Skatteverket granskar och följer upp om fel begås, kommenterar Charlotte Broberg (M), fastighets- och serviceregionråd.

– Det verkar uppenbart finnas problem i branschen, ett tydligt exempel är ju den efterlysta svartjobbaren som statsministern hade i sin bostad. I det här fallet har sjukhuset själva gjort upphandlingen och det har inte varit föremål för politisk behandling. Jag förutsätter att både lagkrav och de högt ställda kraven vi har på hållbarhet och affärsetik följs i upphandlingsarbetet.

Charlotte Broberg (M), fastighets- och serviceregionråd i Stockholm.

”Det är skumt”

Fastighets tredje förbundsordförande Joakim Oscarsson säger att han blir ”bedrövad” av vad som framkommer i Fastighetsfolkets granskning.

– Ett så stort städbolag som Miab, som använder en underleverantör som har betett sig på det här sättet. Nej, det känns skumt. De som har vunnit upphandlingen har ett stort ansvar för att underleverantörerna betalar rätt löner och skatter.

Fastighets tredje ordförande Joakim Oscarsson.

– Jag förstår inte att Miab vågar släppa på kontrollen, när de riskerar att en underleverantör kan åka dit för fusk vilket kan få hela kontraktet att sägas upp och ge en dålig stämpel inför framtida upphandlingar.

Skattepengar göder oseriösa

Att regioner bidrar till de oseriösa företagen i städbranschen är allvarligt, säger Oscarsson.

– På Karolinska är det skattepengar som går ut och göder de oseriösa bolagen som inte betalar rätt skatter eller löner. De pengarna behövs i andra delar av vår välfärd och här måste regeringen sätta ned foten och agera.