Maja Dahlquist ångrar sig inte en sekund. Just den här tisdagen kom ett akutlarm från Ica Kvantum och hon var snabbt uppe på butikens tak. Där behövde fläkten lite omsorg.

– Jag lagar allt möjligt som kan gå sönder i ett hus, säger hon.

Byggboom i stan

Fastighetsskötare har blivit en framtidsbransch i Skellefteå i Västerbotten. Där byggs en gigantisk batterifabrik, bostadsbristen är ett faktum och byggboomen på gång. Arbetsförmedlingen har 16 lediga jobb inom fastighetsskötsel i mars, den klart högsta siffran någonsin.

– Trycket märks i allra högsta grad, säger Asmir Hajdarpasic, fastighetsskötare på kommunala Skebo sedan 27 år.

Höjer lönen med nytt jobb

Han berättar att bostadsbolaget tidigare inte har behövt annonsera utåt efter folk. Han ser också hur fastighetsskötare som han varit mentor för går över till privata arbetsgivare, och höjer sin lön med tusenlappar.

Asmir Hajdarpasic
Asmir Hajdarpasic Klubbordförande på Skebo

”Lönerna är en viktig fråga.”

Bild: Privat

– Stan känns inte igen. Vi har långa bilköer, det byggs 20-våningshus och privata fastighetsbolag som aldrig har tittat norrut förr gör stora investeringar här.

På Skebo har Fastighetsklubben vaknat till liv efter kanske 15 år i dvala. Asmir Hajdarpasic tog på sig ordföranderollen.

– Lönerna är en viktig fråga, säger han. Jag ser hur fastighetsskötare som jag varit mentor för går över till privata arbetsgivare och höjer sin lön med tusenlappar.

Reparatör som planerar sin dag

Maja Dahlquist kände att det var dags att lämna socialpsykiatrin. Hon saknade det praktiska från ett tidigare jobb som husbyggare. Det blev en utbildning till fastighetsskötare. Och jobb på Riksbyggen i Skellefteå redan före examen, titeln är reparatör.

Varje morgon sätter sig Maja Dahlquist vid datorn för att kolla felanmälningar och att planera sin dag. Hon och kollegorna i företagets driftgäng har hela stan som sitt arbetsfält.

Akuta larm och ronder

Det kan handla om stopp i avloppet, dörrstängare som lagt av, en låscylinder som måste bytas, kranar som behöver renoveras eller akutlarmet om fläkten på Ica Kvantums tak. Lägg till detta ronder där värme, ventilation, brandlarm, sprinklers med mera regelbundet ska kollas.

– Jobbet passar mig. Det är självständigt med egenansvar, uppgifterna är blandade och jag träffar mycket folk.

Att lönen blev högre med yrkesbytet är inte heller någon nackdel, tycker Maja Dahlquist.