Tidningen VLT rapporterar att Västerås kommun fått ta in akut städhjälp för att klara av städningen på de 99 skolor och förskolor som Förenade Service skulle ha hand om.

Enligt tidningen har kommunen skickat över 200 rättelser till städföretaget. Ett exempel är att skolor har behövt stänga av toaletter som var för dåligt städade. Avtalet med Förenade Service låg på drygt två miljoner kronor i månaden. Det har avbrutits i förtid.

Detta är tredje gången på fem år som Förenade Service hamnar i blåsväder på grund av dålig städning i ett kommunalt uppdrag.

Personal fick hjärtklappning

Under 2019 och 2020 var det städningen i Gävle som var på tapeten. Klagomål om skoltoaletter ingrodda av smuts strömmade in. Och personalens villkor var dåliga.

– Det är fruktansvärt stressande. Jag vaknar mitt i natten med hjärtklappning, berättade en städare för tidningen Arbetarbladet.

Sanitär olägenhet

2017 beskrevs Förenade Service städning i Tranås kommun som en sanitär olägenhet. Även där sa kommunen upp avtalet i förtid och stämde sedan Förenade Service på 22,5 miljoner kronor för misskötsel av städuppdraget. Det rapporterar Tranås tidning.

Förenade Service har inte kommenterat uppgifterna om det hävda avtalet med Västerås stad.