Enligt Göteborgs-Posten, GP, har uppskattningsvis 100 ukrainskor varit anställda av underleverantörer till den stora städfirman Alberts städservice.

Det är ett av Västsveriges största städföretag, enligt GP. På uppdrag åt Alberts städservice har de ukrainska städarna städat hemma hos privatpersoner men också städat på bland annat gymkedjan Fitness 24Seven och i Svenska kyrkan i Göteborg.

GP rapporterar att städarna fick bo i källare och industrilokaler samt tjänade 70 kronor i timmen. De levde också under oro för att bli utvisade eftersom de inte varit folkbokförda i Sverige och inte haft arbetstillstånd.

Ägaren förnekar

Alberts städservice ägare, Victor Albertsson, säger att han inte känner till GP:s uppgifter om de låga lönerna. Detta trots att han samarbetat med underleverantören sedan 2019 och att de levererat omkring 100 städare till hans företag. 

Senare efter intervjun meddelar företaget att de bryter avtalet med underleverantören.