Istället för att skriva kontrakt för provanställning från första dagen och ge betalt för introduktionen har företaget Städhäxan i Linköping satt i system att låta personer genomföra 3-4 utbildningsdagar utan lön.

Det skriver tidningen Östgöta Correspondenten.

Företaget menar att de har bjudit på en kostnadsfri utbildning men flera personer har klagat när de har insett att de inte får lön för utbildningsdagarna.

Först efter utfrågningar från tidningen har företaget erkänt att de gjort fel, men menar att de gjorde det i god tro.

Förekommer på fler arbetsplatser

Städhäxan har kollektivavtal med Kommunal och Fastighets har bara en medlem på företaget.

Johan Wahlin, ombudsman region Tvärs
Johan Wahlin, ombudsman i Fastighets region Tvärs.

Johan Wahlin, ombudsman på Fastighets region Tvärs, känner inte heller till att någon medlem varit utsatt för detta. Han är dock inte förvånad över metoden utan vet att det förekommer liknande upplägg på andra arbetsplatser.

­– Jag vet att jag har fått frågor om att inte få lön för introduktion tidigare, säger han.

Viktigt att kräva avtal

Problemet är att det är svårt att bevisa något om det inte finns ett kontrakt.

– Om det finns ett anställningsavtal kan vi hjälpa till men ofta får de ju inget sådant och då är det väldigt svårt att bevisa att de har utfört arbete och har rätt till lön, säger Johan Wahlin och fortsätter:

Arbetsgivarna säger att det är svårt att hitta folk och då bör det inte var några problem att skriva kontrakt.

Johan Wahlin

– Många blir rädda att de inte ska få jobbet om de ställer krav på anställningsavtal men det är den rekommendationen vi ger. Arbetsgivarna säger ju att det är svårt att hitta folk och då bör det inte var några problem att skriva kontrakt från första dagen.

Ofta är de som råkar ut för detta inte medlemmar i facket utan ungdomar, personer som är nya i Sverige eller nya i branschen vilket också innebär att få är medlemmar i facket.

Johan Wahlin kan därför inte svara på hur vanligt det är men menar att det främst förekommer i städbranschen.

Jobba aldrig utan lön

En arbetsgivare som är bunden av kollektivavtal får inte anställa någon till en lägre lön än vad kollektiv­avtalet säger.

Om du och arbetsgivaren har kommit överens om en lön är arbetsgivaren skyldig att betala den. Om du inte får lön har du heller ingen arbetsskyldighet. Du har rätt till ersättning för all tid som du arbetar, även när du provjobbar eller har introduktion.

Källa: Facket direkt/LO