I april dömdes en 51-årig man till ett och ett halvt års fängelse för grov ekonomisk brottslighet.

Över fem miljoner kronor har skickats från bankkonton i Kroatien och sedan betalats ut som svarta löner till städare i Sverige.

Var arbetsledare åt städare

Vid tiden för brotten, åren 2015-2017, var 51-åringen arbetsledare på städföretaget Rahms städ i Stockholm – en av de större städfirmorna i Stockholmsområdet.

Tingsrättsdomen, som vunnit laga kraft, visar hur 51-åringen systematiskt har tagit in personal som städat hos Rahms olika kunder och betalat städpersonalen svart.

Hemma hos 51-åringen hittades 34 000 kronor i kontanter och ett block med detaljerade anteckningar av affärerna.

”Sveriges äldsta städföretag”

Rahms städ kallar sig för Sveriges äldsta städföretag och grundades 1948. Rahms marknadsför sig som ett seriöst företag med kollektivavtal och tunga certifieringar från branschen.

Med sin slogan ”En partner åt medvetna företag” stoltserar Rahms med kunder som AMF Pension, Securitas, Schenker och Martin & Servera.

En central del av upplägget är att Rahms hade ett avtal med en underleverantör – Nordens Partner.

51-åringen fungerade som en kontaktperson mellan de båda företagen. Rahms bad 51-åringen att ordna vikariat och extra personal från underleverantören.

Pengar i handen efter städjobben

Skatteverkets granskning visar att de fakturerade timmarna för de extra städjobben inte stämmer överens med de redovisade lönerna. En stor del betalades svart.

I förhör berättar en kvinnlig städare hur det kunde gå till.

Ibland fick jag pengarna överförda till mitt konto.

En kvinnlig städare

– Ibland behövde han hjälp med storstädning. Direkt efter städningen fick jag betalt. Ibland fick jag pengarna överförda till mitt konto och ibland fick jag kontanter.

En annan kvinna berättar för utredarna att hon blivit inringd av 51-åringen för att städa på Skatteverkets och Arbetsförmedlingens lokala kontor. Samt hos företaget Dahls, en av Rahms nuvarande kunder. Och ibland fått betalt kontant.

Dömdes för grova brott

Kammaråklagare Annika Lundeby från Ekobrottsmyndigheten bekräftar att svartavlönad städpersonal från Nordens Partner jobbat på Rahms städobjekt.

– De var ju underentreprenörer åt Rahms, så ja.

I rättegången vittnade flera städare och erkände att de fått svarta löner av den 51-årige dåvarande arbetsledaren på Rahms. Han dömdes för medhjälp till grovt skattebrott och grovt näringspenningtvättsbrott.

Städarna fick böta

Åklagaren betonar dock att det inte funnits några brottsmisstankar mot Rahms och att företrädare från Rahms hördes som vittnen. Det har inte utretts om Rahm visste någonting om brotten.

– Det var ju Nordens Partner som disponerade personalen och gav personalen de här extrajobben. Hur mycket Rahms visste kan jag inte säga något om eftersom det inte prövades i rättegången, säger Annika Lundeby.

Hur mycket Rahms visste kan jag inte säga något om.

Annika Lundeby, kammaråklagare

Sedan 2017 jobbar inte den dömde 51-åringen längre kvar på Rahms. Samma år avslutades avtalet med Nordens Partner och företaget har numera gått i konkurs. Vd:n är häktad i sin frånvaro, även han misstänkt för flera grova ekonomiska brott efter att härvan rullades upp.

Under åren efter har flera av städarna som tog emot pengar fått skatteböter, ibland på flera hundra tusen kronor, för att de tagit emot svarta pengar.

Firmans vd: Vi visste inget

Rahms städs vd Rickard Rahm säger sig inte ha känt till arbetsledarens aktiviteter.

– Domen har självklart fått mig att tänka på hur det här kunde gå till. Men det var ingenting vi visste något om då, säger han på telefon.

Nyligen dömdes dock ytterligare en person som fortfarande jobbar kvar inom Rahms städ för skattebrott. Även den personen hade tagit emot stora summor svarta pengar från underentreprenören.

Uppgifterna om våra medarbetare är helt nya för mig.

Rickard Rahm, vd

– Uppgifterna om vår medarbetare är helt nya för mig. Jag följer nu upp de här uppgifterna noga, och är inte klar med det än. Vi verkar för hållbarhet, hållbar arbetsmiljö och kollektivavtal. Det har vi jobbat stenhårt för i 75 år, säger Rickard Rahm.

Han ber därefter att få återkomma nästa dag för fortsatt intervju. Men det blir ingen ytterligare telefonintervju.

Rahms: ”Behöver skärpa rutinerna”

I stället skriver Rickard Rahm i en skriftlig kommentar att företaget har som rutin att kontrollera med Skatteverket att underleverantörer betalar alla skatter och avgifter.

”Som ägare i tredje generationen till ett familjeföretag som satt en ära i att bedriva ansvarsfull städverksamhet blev jag väldigt besviken när jag fick information om det här.”

”I efterhand måste jag förstås fråga mig om vi kunde ha fångat upp eventuella larmsignaler bättre och agerat snabbare. Min slutsats är att vi ytterligare behöver skärpa upp våra rutiner när det gäller underentreprenörer. Jag tror att det kan finnas kryphål där som vi kan täppa till bättre.”

Därför ska du inte jobba svart

För det första så är det olagligt att jobba svart. Du kan få skatteböter eller till och med fängelse. Därmed hamnar du också i belastningsregistret.

Det är lätt för arbetsgivaren att lura och utnyttja dig eftersom det inte finns regler kring vad du ska ha i lön eller hur mycket du ska jobba.

Om du har fått skatteskulder som du inte kan betala kan du hamna hos Kronofogden. Den som jobbat svart kan bli skyldig att betala i efterhand för inkomst som den fått så långt som fem år bakåt i tiden.

Skatteskulderna syns i Kronofogdens och Skatteverkets register vilket gör det svårare att få lån, mobilabonnemang, hyresrätt och annat. Det är också svårt att få lån eller hyra en lägenhet om du har jobbat svart och därmed inte kan visa upp att du har haft någon inkomst.

Ovanpå det får den som jobbar svart lägre pension och får inte sjukersättning, semesterersättning, sjukpenning, föräldrapenning eller a-kassa.

Källa: Skatteverket