Inför valet satsar Fastighets region Tvärs på att åka ut till Samhalls arbetsplatser för att prata om valet. Tillsammans med andra LO-förbund som har medlemmar på Samhall besökte Fastighets Samhall i Norrköping för att lyfta vikten av att rösta. Fastighetsfolket var på plats.


Lena Edqvist
Städare, Samhall i Norrköping. 

Tänker du rösta i valet? 

– Jag vet inte riktigt. Jag röstar ibland och ibland inte. Jag tycker att politikerna säger och lovar så mycket, men sedan kan de inte hålla vad de lovat. 
 
Vilken är din viktigaste valfråga? 
 
– Mer rättvisa till arbetslösa och långtidssjuka. Det är viktigt att ta vara på alla människors förmåga, så att ingen hamnar utanför samhället. Även om vissa kanske bara klarar att arbeta ett par timmar varje dag borde de få chansen. För många är det viktigt att ha en sysselsättning, inte minst för den sociala biten. 

Bild: Kajsa Klepke

Kiim Eriksson Samhall i Norrköping.

Tänker du rösta i valet? 

– Ja absolut, jag känner mig så illa tvungen! Röstar man inte så kan man inte gnälla sen.

Vilken är din viktigaste valfråga? 

– Pensionerna måste bli högre. Ska pensionärerna behöva leva som fattiga trots att de slitit hela livet? Min pappa är pensionär och han klarar sig knappt på pensionen. Jag är orolig för egen del också. Hur ska jag kunna överleva på min pension? Hur ska jag kunna betala hyran? 

Bild: Kajsa Klepke

Ronney Lundberg Klubbordförande för Fastighetsklubben på Samhall i Norrköping. 

Tänker du rösta i valet? 

– Ja, jag röstar alltid. Det är viktigt att använda sin röst för att påverka så mycket som möjligt. Facken måste också bli tuffare och påverka mer, både när det gäller att ställa krav på arbetsgivarna och på politikerna.

Vilken är din viktigaste valfråga? 

– Mer resurser till sjukvården. För mig som är uppe på sjukan ofta så är det en extra viktig fråga. Jag tycker att vi har en bra vård i Sverige och jag har alltid blivit väl bemött. Men vårdpersonalen har det väldigt stressigt, det behövs betydligt mer resurser till vården för att det ska bli bättre villkor för personalen. 

Bild: Kajsa Klepke

Hayat Messo
Driftledare på Samhall i Norrköping. 

Tänker du rösta i valet? 
– Ja självklart, det gör jag varje val. Jag har bott i Sverige jättelänge och jag måste vara med och påverka mitt land. 
 
Vilken är din viktigaste valfråga? 

– Tryggheten i arbetslivet. Att alla arbetare känner till sina rättigheter och är försäkrade. Politikerna måste motverka fusket på arbetsmarknaden. Vissa arbetsgivare luras som attans. Alla ska ha rätt till trygga anställningar med kollektivavtal.

Bild: Kajsa Klepke