Timo Puska arbetade som kock på en restaurang när en gäst frågade om han ville komma och arbeta som fönsterputsare på en liten firma. Det är 34 år sedan och Timo Puska har inte ångrat sitt val. 

– Jag var trött på kockyrket. Jag tror att det handlade om de fasta arbetstiderna och att jag var instängd mellan fyra väggar, säger han. 

”Utan ackordslönen skulle jag byta yrke”

Sedan dess har Timo Puska putsat fönster, de senaste 27 åren för ISS. Ingen dag är den andra lik. Ena dagen putsar han fönstren på ett djursjukhus, nästa dag finns uppdraget på en stor industri.

För Timo Puska bidrar ackordslönen till känslan av frihet. 

Vi ska säga nej till moment om vi anser att de är farliga. Vi ska komma hem varje dag också

Timo Puska

– Utan ackordslönen skulle jag byta yrke. Den gör att du kan bestämma själv, jobbar du snabbare tjänar du mer och kan gå hem tidigare. Vi har fria tider och jag väljer ofta att jobba mer intensivt och kortare dagar. 

Viktigt att säga ifrån vid säkerhetsrisker

På 34 år har mycket hunnit ändras i yrket. Säkerhetstänket är ett helt annat nu än då. Den högsta liften som Timo Puska jobbar med går 55 meter högt. Höjdrädsla vet han inte vad det är. Men om något inte känns säkert säger han ifrån. 

– Vi ska säga nej till moment om vi anser att de är farliga. Det är jätteviktigt att säga ifrån om man känner sig osäker. Vi ska komma hem varje dag också, säger han.