Städaren och teamledaren jobbade på Samhall i en kommun i Västmanland.

En dag i slutet av maj bad teamledaren städaren att skjutsa honom till ett hus som tillhör det kommunala bostadsbolaget, för att de skulle sopa en källargång.

Städaren sa ifrån direkt

Efter att de städat källargången ville teamledaren ge städaren en kram, vilket han fick. Men därefter började han tafsa på städaren, som direkt sa ifrån och protesterade.

Teamledaren blev allt mer närgången, släckte ljuset i källaren, knuffade städaren och genomförde sedan en våldtäkt.

Efteråt betedde sig teamledaren som om ingenting hade hänt.

Några timmar efter berättade städaren för sin chef på Samhall om händelsen. De åkte sedan tillsammans med ytterligare en chef till polisstationen och anmälde våldtäkten.

Detaljerat vittnesmål

Teamledaren förnekar brott och hävdar att allting skedde frivilligt. I domen slår Örebro tingsrätt dock fast att städaren berättat sammanhängande och detaljerat om händelsen, utan motsägelser eller överdrifter.

Dessutom ingick det inte i städuppdraget att städa källaren. Ingen från bostadsbolaget hade ringt och beställt städning. Vilket pekar mot att det funnits en viss planering bakom brottet, menar tingsrätten.

Mannen döms till två och ett halvt års fängelse för våldtäkt.

Tyckte att mannen var obehaglig

I förhör med polisen berättar städaren att hon hade kommit överens med Samhall om att inte arbeta ensam med teamledaren, eftersom hon tyckte att han var obehaglig.

Fem år tidigare hade mannen kommit med ett grovt sexuellt förslag, även den gången när de båda var ensamma i en källare. Hon ville inte göra en så stor grej av det då, berättar hon.

Städaren säger att hon bevittnat flera händelser där teamledaren betett sig illa. Bland annat tafsat på andra anställda, vilket hon tagit upp med chefer på Samhall.

Den aktuella dagen tyckte städaren dock inte att det var obehagligt att sitta i samma bil som teamledaren. Eftersom det hade gått så många år sedan den första händelsen, säger hon.

Chef bekräftar

Samhallchefen bekräftar i förhör att städaren berättat om incidenten med teamledaren för fem år sedan. Men då ville städaren inte göra en anmälan, och så vitt han vet har ingenting hänt mellan de två sedan dess.

Fastighetsfolket har varit i kontakt med chefen, som bad att få återkomma. Men därefter har han inte besvarat våra samtal.

Sebastian Tham från Samhalls presstjänst säger att händelsen har anmälts till Arbetsmiljöverket.

”Anmälan till Arbetsmiljöverket genomfördes tillsammans med det regionala skyddsombudet. Det som inträffade är fruktansvärt och vi agerade direkt för att ge stöd och vidta åtgärder, i enlighet med de riktlinjer som Samhall har.” skriver han i ett mejl till Fastighetsfolket.