Ragna Tornberg drabbades av en hjärntumör som nu har opererats bort.  Inför operationen var hon tvungen att äta kortison i tio veckor. Det gav henne svåra sömnproblem, som hon lidit av sedan dess.

Sömnproblemen har gjort att hon inte orkat komma till jobbet på tandläkarmottagningen alla morgnar. Hon har också fått epilepsi och blivit hjärntrött.  

Förlorade medvetandet

Ragna Tornberg berättar om en morgon på tandläkarmottagningen när hon plötsligt förlorade medvetandet på damernas omklädningsrum.  

– När jag kom till jobbet kände jag mig som vanligt. Men sedan hade jag tagit en dammvippa från städvagnen, ställt mig i en dusch och bara stått där och dammat. 

En kollega hittade henne där i duschen och hämtade genast hjälp.

– Allt jag minns är att jag satt på en stol i omklädningsrummet och att chefen satt framför mig på knä. Jag kommer ihåg hennes mörka hår. Ingenting annat.  Jag vet att de ringde efter en ambulans.  Men innan den kom var jag helt medvetslös.  

Ragna Tornberg är nu rädd för att få nya epilepsianfall och klarar inte röriga miljöer med mycket ljud. Hon är för tillfället sjukskriven på halvtid.

Ragna Tornberg städar station.

Gått bra att städa stationen

De senaste ett och ett halvt åren har Ragna Tornberg delat arbetstiden mellan att städa tandläkarmottagningen Smile, järnvägsstationen och i SJ:s personalrum. 

– Det har gått jättebra, för på järnvägsstationen kan jag gå ut om det blir för stimmigt. 

Trots att Ragna Tornberg berättat för sin chef på Samhall om ljudkänsligheten fick hon veta att hon istället för att städa på tandläkarmottagningen skulle börja göra det på en skola. Det vägrade Ragna Tornberg. Hon pratade då även med med chefens chef i Göteborg om att hon ville vara kvar på tandläkarmottagningen. Men det kunde hon inte. 

–”Vi ska flytta på folk” sa de. ”Omorganisera”. ”Folk ska utvecklas” fick jag höra. 

Ragna Tornberg

Hittade en annan lösning

Fastighets och Samhall hittade då en annan lösning istället för skolstädningen. Ragna Tornberg skulle få börja senare på morgonen och enbart städa järnvägsstationen och SJ:s lokal.

Men enligt Ragna Tornberg har chefen på Samhall krävt att hon ska komma till jobbet varje morgon i en till två månader. Om hon klarar det kan Samhall kanske överväga att låta henne återvända till tandläkarmottagningen. Men Ragna Tornberg är ändå besviken.

– Jag går inte med på den överenskommelsen. Samhall har inte rätt att kräva någonting. Vi är ju sjuka människor som jobbar här, säger hon.